SELECT EPISODES:
Η ζωή αλλιώς | Πάτμος, ψηλαφώντας το αιώνιο (A’ μέρος)

Ό,τι και να έχεις διαβάσει ή ακούσει για την Πάτμο, είναι λίγο. Ιερό νησί, μυστηριακό, κοσμοπολίτικο, πόλο έλξης διανοούμενων, καλλιτεχνών και επώνυμων, νησί με αύρα ξεχωριστή.
Ισχύουν όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα. Το διαπιστώσαμε καθώς περπατήσαμε στα στενά σοκάκια της Χώρας, καθώς σηκώσαμε τα μάτια ψηλά και είδαμε το Καστρομονάστηρο, όταν μπήκαμε σιωπηλοί στο σπήλαιο όπου έγραψε ο Ιωάννης την Αποκάλυψη και ακούσαμε ψαλμωδίες από τους μαθητές της Πατμιάδας Σχολής. Η μαγεία της Πάτμου υπάρχει και είναι είναι εκεί για κάθε έναν από εμάς. Στην περιήγησή μας συναντήσαμε το Θοδωρή σε ώρα εργασίας. Είναι συντηρητής έργων τέχνης και ανέλαβε να μας δείξει τα υπέροχα καπετανόσπιτα, τα ασβεστωμένα αρχοντικά, τα καλντερίμια και τους χαρακτηριστικούς κατοίκους της Χώρας. Μπήκαμε στο επιβλητικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που θυμίζει βυζαντινό κάστρο, αλλά και στο μουσείο και τη βιβλιοθήκη της Μονής με τα σπάνια κειμήλια. Στον κήπο της Ζωοδόχου Πηγής, αυτού του πολύ όμορφου, νοικοκυρεμένου γυναικείου μοναστηριού, συναντήσαμε τη Μοναχή Γλυκερία, που από Γερμανίδα τουρίστρια στο νησί πριν 30 χρόνια, βρήκε τον εαυτό της στην ορθόδοξη πίστη και της αφιερώθηκε. Η Πάτμος όσο τη γνωρίζεις, σε βάζει στους ρυθμούς της, σε παρασύρει σε μια Ζωή Αλλιώς. Δεν είναι μόνο το νησί της Αποκάλυψης, είναι ένα νησί αποκαλυπτικό.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».
Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.
Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.
Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.
Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.
Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.
Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου