SELECT EPISODES:
Η ζωή αλλιώς | Πάρος, όταν έχει καλοσύνη

Ο χειμώνας στην Πάρο έχει τη δύναμη του ανέμου και της βροχής. Όσο πέφτει η θερμοκρασία, τόσο οι σχέσεις των ανθρώπων γίνονται πιο ζεστές. Και η Παριανή φιλοξενία αποκτάει νέες διαστάσεις. Στην Πάρο συναντήσαμε ανθρώπους με φωτεινό χαμόγελο, σκαμμένα χέρια και γλυκό καλωσόρισμα.

Με τον Δημήτρη και τον Βαγγέλη μιλήσαμε για τη ζωή στη στεριά και τη θάλασσα κι επάνω στο καΐκι τους φτιάξαμε την κακαβιά τη γνήσια, αυτή των ψαράδων. Στη Μάρπησσα, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Πάρου, βρήκαμε την κυρία Μαριγούλα, με το πανέμορφο σπίτι της και τον αργαλειό του 1858. Με τον Άλκη, έναν πολίτη του κόσμου από την Αθήνα που πλέον είναι αγρότης στην Πάρο, μάθαμε για το κρίταμο, τα αμπέλια και την κάπαρη που καλλιεργεί.

Λίγα μόνο μέτρα από το αεροδρόμιο της Πάρου, μέσα σ’ έναν κήπο, φυτεμένο με ελιές και αμάραντους, μείναμε εκστατικοί μπροστά στις μικρογραφίες της Κυκλαδίτικης Παράδοσης που έφτιαξε ένα απλός άνθρωπος, ο κ. Μπενέτος. Η κινητήρια δύναμη όμως που γύρισε τα γρανάζια της ψυχής του για περισσότερα από 50 χρόνια, ήταν ο μεγάλος του έρωτας, η σύζυγός του Πόπη. Στην Πάρο βρήκαμε όμως και ένα σύγχρονο στούντιο ηχογράφησης, που καθιστά το νησί προορισμό για μουσικούς και τραγουδιστές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Μακριά από το θόρυβο και τη βαβούρα της πόλης. Η Πάρος είναι μάγισσα. Σαν γυναίκα σμιλεμένη. Κάθε εποχή και με όλες τις συνθήκες, όταν ο καιρός έχει καλοσύνη ή όταν η θάλασσα μιλάει αγριεμένη, η Πάρος ζει πάντα μια Ζωή Αλλιώς. Σαν ένα κυκλαδονήσι κλασικό αλλά και τόσο αλλιώτικο από τα άλλα.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».
Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.
Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.
Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.
Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.
Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.
Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου