SELECT EPISODES:
Η ζωή αλλιώς | Ορεινή Αχαΐα, ορεινή Κορινθία

Ιστορίες ανθρώπων σε ένα οδοιπορικό από την Ορεινή Αχαḯα στην ορεινή Κορινθία. Όσες φορές και αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα, πάντα θα υπάρχει κάτι καινούργιο για να ανακαλύψεις. Πάντα κάτι μαγικό θα βρεις εκεί που ήσουν έτοιμος να προσπεράσεις.
Στην Κερνίτσα Αχαḯας βρήκαμε τη Σουζάνα και το αγρόκτημά της. Τη Σου-ζάνα που άφησε την Αθήνα για να ξυπνάει κάθε μέρα στον χειροποίητο παράδεισό της. Με τις κερασιές και την αγελάδα της της Πηνελόπη, με τα πλατάνια, τα αρνάκια και τις χήνες της.

Κι από εκεί βρεθήκαμε σε έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς και ιστορίας. Στη θρυλική ορεινή λίμνη της Στυμφαλίας αλλά και στο υπερσύγχρονο Μου-σείο Περιβάλλοντος, πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο. Στο Μουσείο μάθαμε κάθε πτυχή της “μυστικής ζωής” στην περιοχή από την αρχαιότητα ως σήμερα. Και λίγο πιο κάτω, προσπαθήσαμε να κατέβουμε στα άδυτα της Γης, με τη βοήθεια των ειδικών και να φωτίσουμε τα μυστικά ενός ανεξερεύνητου σπηλαίου.

Αφήνοντας τα σκοτάδια και τις νεράιδες, βρεθήκαμε στο χωριό Μεσσηνό για κάτι πιο γήινο, κάτι πολύ νόστιμο, καθώς φτιάξαμε χειροποίητα μακαρόνια, χυλοπίτες και τραχανά. Για να τελειώσουμε το οδοιπορικό μας στην Καρυά, ένα ορεινό χωριό του νομού Κορινθίας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.300 μέτρων στις πλαγιές της Ζήρειας. Γλέντι Σαρακατσάνων με τα όλα του, με τις μουσικές, τα τραγούδια, τις πανέμορφες φορεσιές.

Και σε όλη αυτή τη διαδρομή, άνθρωποι που δίνουν κάθε μέρα κάτι από την ψυχή τους σε μια καθημερινότητα που απαιτεί πολλά, αλλά ανταμείβει πλουσιοπάροχα. Η Σουζάνα, ο Λευτέρης και ο Στέφανος, η Ρούλα και η Αλεξάνδρα αλλά και όλοι όσους συναντήσαμε στο οδοιπορικό μας, μας μίλησαν για μια Ζωή Αλλιώς.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».
Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.
Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.
Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.
Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.
Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.
Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου