SELECT EPISODES:
Η ζωή αλλιώς | Η Κόνιτσα των βουνών και των ποταμών

Λένε πως η Κόνιτσα είναι ένα μέρος που όποιος το επισκέπτεται, πάντα επιστρέφει… Είναι το γεφύρι της, τα αιωνόβια πλατάνια της και οι φιλόξενοι άνθρωποι.
Είναι τα βουνά της που την αγκαλιάζουν και τα ποτάμια της που ξαπλώνουν πάνω της. Με το που πλησιάζεις σε υποδέχονται ο Αώος, ο Βοϊδομάτης και ο Σαραντάπορος. Άγρια υψώνονται μπροστά σου η Τύμφη, ο Σμόλικας και ο Γράμμος. Σχεδόν δυσκολεύεσαι να πιστέψεις στα μάτια σου όταν βλέπεις για πρώτη φορά το πέτρινο μονότοξο γεφύρι που ενώνει τις όχθες του Αώου ποταμού.

Μέσα στην καρδιά του φαραγγιού, τόσο ψηλά που λες πως αγγίζει τον ουρανό βρίσκεται η Μονή Στομίου. Με λίγη βοήθεια και πολύ πίστη ότι θα τα καταφέρουμε, μέσα από ένα πανέμορφο αλλά δύσκολο μονοπάτι, φθάσαμε κι εμείς εκεί που έζησε για λίγο ο γέροντας Παḯσιος.

Όταν χορτάσεις παρθένα φύση, άγρια βλάστηση και λιθόκτιστα χωριά, έρχεται η περιπέτεια. Γι’ αυτούς που τους αρέσει να δοκιμάζουν τα όριά τους, ας έρθουν μαζί μας να περάσουμε τη Via Ferrata, μετά από πεζοπορία μέσα στο Δρυμό δηλαδή, να περάσουμε τη γέφυρα με τα συρματόσχοινα πάνω από τον Αώο.

Είπαμε όμως να ανεβούμε ακόμη πιο ψηλά. Στους Πάδες, ένα μικρό, κουκλίστικο χωριό στα 1.140 μέτρα, στις πλαγιές του Σμόλικα. Εκεί που μερικά νέα παιδιά αποφάσισαν να κάνουν το βουνό σπίτι τους και να δώσουν νέα ζωή στον τόπο. Στους Πάδες γνωρίσαμε και την ιστορία του πολύ ξεχωριστού Ηλία, που αποφάσισε να ζει τη ζωή του κάνοντας μακροχρόνια ταξίδια με μηχανή σε όλο τον κόσμο και γράφοντας βιβλία γι’ αυτό.

Και όλη αυτή τη διαδρομή τη γιορτάσαμε με το κλαρίνο του Σπύρου και τα τραγούδια της παρέας του. Ήταν μια διαδρομή που ο Νίκος από την Κόνιτσα, ο Δημήτρης, η Αγγελική, ο Ηλίας και ο Ανάσας στους Πάδες, ο μοναχός Παύλος, ο Ηγούμενος Κοσμάς και όλοι όσοι συναντήσαμε εδώ, μοιράστηκαν μαζί μας … Μια ζωή Αλλιώς

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».
Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.
Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.
Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.
Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.
Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.
Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου