SELECT EPISODES:
Η ζωή αλλιώς | Γιάννενα, ονείρων αντανάκλαση

Γιάννενα! Η Υδάτινη “κυρά” που καθρεφτίζει το πρόσωπό της στη λίμνη της, την Παμβώτιδα. Με το νησάκι της που δεν έχει όνομα, τους θρύλους, τον Αλή Πασά, το Κάστρο, την ηπειρώτικη μουσική, την ιστορία και την φυσική ομορφιά της. Αλλά και το πολύ κρύο της!
Στα Γιάννενα ζήσαμε το μετέωρο βήμα, αυτό πριν βρεθείς να πετάς στον αέρα με παραπέντε και να βλέπεις το μεγαλείο της πόλης από ψηλά. Είδαμε όμως και το αθλητικό ιδεώδες, μέσα από το μάτια του Γιάννη Τσίλη, του Ολμπιονίκη της Κωπηλασίας που πλέον προπονεί καθημερινά δεκάδες παιδιά.
Ψαρέψαμε δρομίτσες στη λίμνη και συνομιλήσαμε με τον Φώτη Ραπακούση, τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στις παλάσκες, τις πιστόλες και τις ηπειρώτικες φορεσιές… Τον συλλέκτη που ξεκίνησε ως αρτοποιός και με θυσίες ζωής δημιούργησε, συντηρεί και συνεχώς εμπλουτίζει το Μουσείο του Αλή Πασά.
Συναντήσαμε τη Βίκυ, τη νεαρή Γερμανίδα που γυρνάει την Ευρώπη με το κουκλίστικο βανάκι της και είδαμε από κοντά, με φωτιά και σίδερο, πως είναι να φτιάχνεις χειροποίητα μαχαίρια.
Η Ήπειρος στα καλύτερά της, με ανθρώπους που δίνουν καθημερινά ψυχή για μια Ζωή Αλλιώς σε αυτή την πανέμορφη πόλη.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».
Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.
Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.
Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.
Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.
Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.
Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου.
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας.
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης.
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου.

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου