SELECT EPISODES:
Η ζωή αλλιώς | Διαπόντια νησιά: Η άγνωστη άγονη γραμμή (Β’ Μέρος)

Να είναι το τέρμα; Ή η αρχή της Ελλάδας; Τα Διαπόντια νησιά, δηλαδή οι Οθωνοί, η Ερείκουσα και το Μαθράκι είναι η άγνωστη Άγονη γραμμή της χώρας.
Είναι το βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας, πάνω από την Κέρκυρα. Και όπου άγονη γραμμή, πολλά ναυτικά μίλια, άνεμος που σφυρίζει, απρόσιτα λιμάνια, αγριεμένες θάλασσες. Μα και ομορφιά, ησυχία, αυθεντικότητα και μια γαλήνη αδιαπραγμάτευτη. Στους Οθωνούς, μπήκαμε στο καΐκι του κυρίου Αλέκου για να πάμε στη σπηλιά της Καλυψούς και του Οδυσσέα. Για τον Ζακ Υβ Κουστώ οι Οθωνοί ήταν ένας από τους αγαπημένους σταθμούς του εξερευνητικού του σκάφος του Καλυψώ, ενώ για τους Ιταλούς είναι ο Φανός, το μόνο φως μεσοπέλαγα. Με τον Διονύση περπατήσαμε στα λίγα σπίτια του χωριού και τον ακούσαμε να μιλά με πάθος και ενθουσιασμό για όλους εκείνους που έρχονται εδώ, ακόμη και από την Αμερική, για να περιποιηθούν τα σπίτια των γονιών τους ή των παππούδων τους. Ο ίδιος δεν έχει καταγωγή από το νησί αλλά από την Κέρκυρα. Η αγάπη του όμως για αυτόν τον μικρό παράδεισο είναι μεγάλη. Ακολουθήσαμε όμως και τον παλιό φαροφύλακα του νησιού, και ανεβήκαμε μαζί στον φάρο, που είχε να τον επισκεφτεί 28 χρόνια τώρα. Ανεβοκατεβήκαμε μαζί τα σκαλιά που κάποτε ανεβοκατέβαινε καθημερινά, αμέτρητες φορές. Ζώντας μια ολόκληρη ζωή χαράς, συγκίνησης και γλυκιάς μοναχικότητας. Στην Ερείκουσα συναντήσαμε έναν άνθρωπο που το όνομά του είναι γραμμένο στο φεγγάρι. Κυριολεκτικά! Ο κύριος Χρήστος ανήκε στην ομάδα στην ομάδα της ΝΑΣΑ που κατασκεύασε τη σεληνάκατο που προσγειώθηκε στις 20 Ιουλίου του 1969 στη Σελήνη. Και στο υπέροχο σπίτι της εξίσου υπέροχης κυρίας Αγγελίνας δοκιμάσαμε πατατόπιτα. Και ζήσαμε μέσα από τις διηγήσεις της… Μια Ζωή Αλλιώς. Από τη Νέα Υόρκη, πίσω στο όμορφο νησί της, εκεί που μπορεί να δώσει χαρά, αγάπη και ελευθερία στα εγγόνια της. Τα απαραίτητα δηλαδή. Πάνω σε δυο κουκκίδες του Ιονίου, σε δυο νησιά που δεν υπάρχουν καλά καλά στο χάρτη, κάναμε το δικό μας αχαρτογράφητο ταξίδι. Και γνωρίσαμε ανθρώπους με καθαρό βλέμμα, ανθρώπους που όταν ξεκινάς να φύγεις, δεν σε αποχαιρετούν. Σε ρωτούν μόνο πότε θα ξαναγυρίσεις. Ώστε και την επόμενη φορά να σου πούνε “έλα, έλα να μοιραστούμε έναν καφέ, έλα να μοιραστούμε μια Ζωή Αλλιώς”ή και να μπορεί απλώς να βλέπει τη θάλασσα και να ακούει τα κύματα, ζώντας στο υπέροχο σπίτι του, στην κορυφή ενός λόφου. Το Μαθράκι μας χάρισε στιγμές αυθεντικές και μας σύστησε ανθρώπους που απολαμβάνουν μια απλή καθημερινότητα. Το ταξίδι συνεχίζεται, με φουσκωτά και καΐκια, για μια Ζωή Αλλιώς, στους Οθωνούς και την Ερείκουσα.

«Η ζωή δεν μετριέται από το πόσες ανάσες παίρνουμε, αλλά από τους ανθρώπους, τα μέρη και τις στιγμές που μας κόβουν την ανάσα».
Η Ίνα Ταράντου ταξιδεύει και βλέπει τη «Ζωή αλλιώς». Δεν έχει σημασία το πού ακριβώς. Το ταξίδι γίνεται ο προορισμός και η ζωή βιώνεται μέσα από τα μάτια όσων συναντά.
Ιστορίες ανθρώπων που οι πράξεις τους δείχνουν αισιοδοξία, δύναμη και ελπίδα. Μέσα από τα «μάτια» τους βλέπουμε τη ζωή, την ιστορία και τις ομορφιές του τόπου μας. Άνθρωποι που παρά τις αντιξοότητες, δεν το έβαλαν κάτω, πήραν το ρίσκο και ανέπτυξαν νέες επιχειρηματικότητες, ανέδειξαν ανεκμετάλλευτα κομμάτια της ελληνικής γης, αναγέννησαν τα τοπικά προϊόντα.
Λιγότερο ή περισσότερο κοντά στα αστικά κέντρα, η κάθε ιστορία μάς δείχνει με τη δική της ομορφιά μία ακόμη πλευρά της ελληνικής γης, της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Άλλοτε κοιτώντας στο μέλλον κι άλλοτε έχοντας βαθιά τις ρίζες της στο παρελθόν.
Η ύπαιθρος και η φύση, η γαστρονομία, η μουσική παράδοση, τα σπορ και τα έθιμα, οι Τέχνες και η επιστήμη είναι το καλύτερο όχημα για να δούμε τη «Ζωή αλλιώς». Και θα μας τη δείξουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Που ξέρουν πολύ καλά να βλέπουν τη ζωή.
Θα ανοίξουμε το χάρτη και θα μετρήσουμε χιλιόμετρα. Με πυξίδα τον άνθρωπο θα καταγράψουμε την καθημερινότητα σε κάθε μέρος της Ελλάδας. Θα ανακαλύψουμε μυστικά σημεία, ανεξερεύνητες παραλίες και off road διαδρομές. Θα γευτούμε νοστιμιές, θα μάθουμε πώς φτιάχνονται τα τοπικά προϊόντα. Θα χορέψουμε, θα γελάσουμε, θα συγκινηθούμε.
Θα μεταφέρουμε το συναίσθημα… να σου κόβεται η ανάσα. Πάνω στο κάστρο της Σκύρου, στην κορυφή του Χελμού μετρώντας τα άστρα, στο παιάνισμα των φιλαρμονικών στα καντούνια της Κέρκυρας το Πάσχα, φτάνοντας μέχρι το Κάβο Ντόρο, περπατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί πάνω από το φαράγγι του Αώου στην Κόνιτσα.

Γιατί η ζωή είναι ακόμη πιο ωραία όταν τη δεις αλλιώς!

Aρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Δημοσιογραφική έρευνα και Επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βάιος Μπάστος
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Παραγωγή: Μαρία Σχοινοχωρίτου

Παρουσίαση: Ίνα Ταράντου