SELECT EPISODES:
Ες αύριον τα σπουδαία | Δρυοκολάπτης

Σε μία εποχή που τα ψηφιακά μέσα κυριαρχούν, δύο νέοι εικαστικοί αφήνουν το δικό τους, μοναδικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα μέσω μίας πανάρχαιης τέχνης.
Ο «Δρυοκολάπτης» είναι καλλιτεχνική ομάδα που χρησιμοποιεί σαν μέσο έκφρασης την χαρακτική και κατ’ επέκταση την τέχνη του βιβλίου.
Δημιουργήθηκε από τους εικαστικούς Ευριπίδη Παπαδοπετράκη και Πανταζή Τσέλιο, με σκοπό την ανάδειξη κλασικών πρακτικών όσον αφορά στη διαδικασία κατασκευής ενός έργου τέχνης.
Αφορμή για το όνομα ήταν η ίδια η λειτουργία του πτηνού που με το ράμφος του χαράσσει τα δέντρα.
Τόσο από θεωρητική όσο και από τεχνική πλευρά, οι δύο καλλιτέχνες διερευνούν νέες λύσεις και εφαρμογές της έντυπης τέχνης, βάσει των απαιτήσεων της σύγχρονης κοινωνίας.
Μέσα από δράσεις, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, εκθέσεις και συνεργασίες με άλλους δημιουργούς του εικαστικού και γραφιστικού κόσμου, η ομάδα επιχειρεί να αναβιώσει την τέχνη της χαρακτικής καθώς και να συμβάλλει στην επανεξοικείωση του κοινού μαζί της.
Με όχημα τον «Δρυοκολάπτη» και τους δημιουργούς του, το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο της χαρακτικής, μίας τέχνης που έχει την ίδια σχεδόν ηλικία με αυτή της ανθρωπότητας. Από τη χάραξη στους βράχους και τις προϊστορικές λίθινες σφραγίδες, τη δερματοστιξία, την κινέζικη και ιαπωνική ξυλογραφία ως την εφεύρεση την τυπογραφίας κατά τον 15ο αιώνα, η χαρακτική προέκυψε από την ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση και επικοινωνία.

Λίγα λόγια για την Μάρω Αναστοπούλου (Σκηνοθεσία):

Σπούδασε σκηνοθεσία στην Αθήνα και εργάστηκε σε τηλεοπτικές σειρές στην ιδιωτική τηλεόραση και σε ταινίες μικρού μήκους ως βοηθός σκηνοθέτη και script supervisor. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και την οργάνωση παραγωγής σε ανεξάρτητες παραγωγές ντοκιμαντέρ και έχει διδάξει σκηνοθεσία και σενάριο σε ΙΕΚ και πολυχώρους τέχνης. Έχει εργαστεί για την έρευνα και την σκηνοθεσία επεισοδίων και θεματικών βίντεο σε τηλεοπτικά προγράμματα για την κοινωνία και τον πολιτισμό στην ΕΡΤ και το Κανάλι της Βουλής («Από πού κρατάει η σκούφια μας», «Θέμα και παραλλαγές», «Πύργος Αθηνών», «Ιστορίες Καθημερινών Ανθρώπων»). Έχει κάνει σκηνοθεσία και μίξη εικόνας σε events. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στην Ελευθεροτυπία, το Γεωτρόπιο και το Discovery & Science. Το πρώτο της μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Τα Σημάδια του Ουρανού» βραβεύτηκε με το βραβείο Fipresci (Διεθνής Επιτροπή Κριτικών Κινηματογράφου) στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2016 καθώς και με το Βραβείο Σκηνοθεσίας και το 1ο Βραβείο Ελληνικής Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας 2018. Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τον καιρό ως βασική παράμετρο διαμόρφωσης της καθημερινότητας δύο ανθρώπων στο νησί της Αμοργού. Συνεχίζει το ταξίδι του σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει βρει διανομή σε κινηματογραφικές αίθουσες και προβλήθηκε στην ΕΡΤ. Αυτή την περίοδο ετοιμάζει το δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «1.000 τετραγωνικά μέτρα χρόνου» σε παραγωγή της Inkas Films, με την υποστήριξη του ΕΚΚ και της ΕΡΤ. Εστιάζοντας στην ανασκαφή που λαμβάνει χώρα στο Γεράκι Λακωνίας εδώ και 25 χρόνια και τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων, η ταινία ασχολείται με θέματα που αφορούν τους τρόπους με τους οποίους το παρελθόν συνδέεται με το παρόν μιας τοπικής κοινότητας.

Οι Έλληνες σκηνοθέτες στρέφουν, για μία ακόμη φορά, το φακό τους στο αύριο του Ελληνισμού, κινηματογραφώντας μια άλλη Ελλάδα, αυτήν της δημιουργίας και της καινοτομίας.

Μέσα από τα επεισόδια της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις δικές τους δυνάμεις.

Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις επιστήμες, στις Τέχνες, στα Γράμματα, παντού στην κοινωνία.

Όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι, άγνωστοι ακόμα στους πολλούς ή ήδη γνωστοί, αντιμετωπίζουν δυσκολίες και πρόσκαιρες αποτυχίες που όμως δεν τους αποθαρρύνουν. Δεν έχουν ίσως τις ιδανικές συνθήκες για να πετύχουν ακόμα το στόχο τους, αλλά έχουν πίστη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους. Ξέρουν ποιοι είναι, πού πάνε και κυνηγούν το όραμά τους με όλο τους το είναι.

Μέσα από τον νέο κύκλο της σειράς της δημόσιας τηλεόρασης, δίνεται χώρος έκφρασης στα ταλέντα και τα επιτεύγματα αυτών των νέων ανθρώπων. Προβάλλεται η ιδιαίτερη προσωπικότητα, η δημιουργική ικανότητα και η ασίγαστη θέλησή τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο το ταλέντο και τη σταδιακή αναγνώρισή τους από τους ειδικούς και από το κοινωνικό σύνολο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γαλαξίας Σπανός
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Κουτσαλιάρης Ηχοληψία: Νάσος Τσιάλτας
Post Production: RGB Studios