SELECT EPISODES:
Εντός Αττικής | Πάρνηθα

Έχει μια πρωτιά. Είναι ο κοντινότερος δρυμός σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Είναι τα «πνευμόνια» της Αττικής και το φυσικό κλιματιστικό της Αθήνας.
Αν το Λονδίνο έχει το Hyde Park και η Νέα Υόρκη το Central Park, η Αθήνα έχει την Πάρνηθα.

Μεταξύ μας είναι κλάσεις καλύτερη, αν και τραυματισμένη από πυρκαγιές.
Ένα μέρος ιδανικό για αποδράσεις στη φύση, που προσφέρει πολλές και ποικίλες δραστηριότητες αλλά και επιλογές διαμονής. Και να σκεφτείς ότι είναι δίπλα στα σπίτια μας.
Είναι προορισμός για κάθε εποχή. Ακόμα και με καλοκαιρία, με υψηλές θερμοκρασίες, μια εξόρμηση έως εκεί είναι άκρως αναζωογονητική.
Ο επιβλητικός ορεινός όγκος της Πάρνηθας απέχει μόλις 30 χλμ. από το κέντρο της πόλης και προσφέρει εικόνες και εμπειρίες τις οποίες για να βιώσεις σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να ταξιδέψεις και να οδηγήσεις για κάποιες ώρες.
Ακριβώς επειδή είναι «δυο βήματα» από τα σπίτια μας, αποτελεί προορισμό για κάθε εποχή.
Χρειάζεσαι λίγη μόλις ώρα για να βρεθείς στην Πάρνηθα και να χωθείς στις φυσικές αγκαλιές της.
Οι άνθρωποι που λειτουργούν τους ορεινούς ξενώνες, Μπάφι και Φλαμπούρι, οργανώνουν πολλές και ποικίλες δράσεις στη φύση και η μόνη συνεισφορά από την πλευρά του επισκέπτη είναι να «βάλει» τη διάθεση.
Πραγματοποιούνται πεζοπορίες από καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, βραδινοπορίες κάτω από τα αστέρια ή νύχτες με πανσέληνο, μουσικές βραδιές κάτω από τα έλατα, προγράμματα γιόγκα και πιλάτες, αλλά και παιδικά πάρτι με δραστηριότητες ευχάριστες μέσα από τις οποίες καλλιεργείται η ευαισθητοποίηση των παιδιών για περιβάλλον.
Κάπου εκεί, περπατώντας ανάμεσα στα έλατα, μπορεί να συναντήσεις τους «μόνιμους κατοίκους» της Πάρνηθας, τα κόκκινα ελάφια, ή άλλα μικρότερα ζώα και πουλιά, χάρη στα οποία πολλαπλασιάζεται η βιωματική εμπειρία μιας ημερήσιας απόδραση στο βουνό.
Όλα αυτά και πολλά άλλα θα σε κάνουν να νιώσεις ευεξία, να ξεχάσεις ό,τι μπορεί να σε απασχολεί, να «ταξιδέψεις» και μόνο όταν θα πάρεις το δρόμο της επιστροφής θα συνειδητοποιήσεις ότι η Αθήνα βρίσκεται μόλις 1.000 μέτρα πιο κάτω.
Ο Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας είναι ενταγμένος στο δίκτυο Natura 2000 με περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στις οποίες απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, για παράδειγμα, γεωργία, κυνήγι, τουρισμός.

Ελάτε να γνωρίσουμε- και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.
Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπο κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.
Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση έστω διημέρου και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.
Η εκπομπή «Εντός Αττικής» προτείνει αποδράσεις- τί άλλο;- εντός Αττικής.
Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή- επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψη του ότι υπάρχουν.
Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.
Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Σενάριο-αρχισυνταξία: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας
Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς
Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά
Παραγωγή: View Studio

Παρουσίαση: Χρήστος Ιερείδης