SELECT EPISODES:
Εντός Αττικής | Μαραθώνας

Χιλιάδες κόσμου, αθλητές κυρίως, συρρέουν κάθε Νοέμβριο στο βόρειο άκρο της ανατολικής πεδιάδας της Αττικής και… φεύγουν τρέχοντας.

Αλλά ο Μαραθώνας, το χωριό, συνυφασμένος στο μυαλό με την αφετηρία του αγωνίσματος δρόμου στην κλασική -εμβληματική- διαδρομή του κάλλιστα μπορεί να είναι και προορισμός.
Με χαρακτηριστικά ανάπτυξη πεδινού οικιστικού συνόλου και με αρκετές σύγχρονες κατασκευές, ο Μαραθώνας θα σε ξαφνιάσει απρόσμενα με τα πετρόκτιστα χαμηλά σπίτια με κεραμοσκεπές, πέτρινες μάντρες, περιποιημένες αυλές, μικρές πλατείες και άφθονο πράσινο.
Στα στολίδια του το πρώτο δημοτικό σχολείο της πόλης, στο οποίο φιλοξενείται το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου. Η επίσκεψη εκεί είναι ένα ταξίδι συναρπαστικό στην ιστορία του αγωνίσματος με την παγκόσμια ακτινοβολία.
Στις παρυφές του χωριού, στην καρδιά της ιστορικής περιοχής, υψώνει το ανάστημά του ο πύργος της Οινόης, εξοχική κατοικία που έχτισε περί το 1250 μ.Χ. ο Όθωνας Ντελαρός (DeLaroche), ιδρυτής του ελληνικού κλάδου του κραταιού ομώνυμου οίκου ευγενών της Βουργουνδίας.

Λίγο πιο έξω, με κατεύθυνση το παραλιακό μέτωπο, η περιπλάνηση γίνεται σε χώματα με Ιστορία, εκεί που το 490 π.Χ. πραγματοποιήθηκε η μάχη Ελλήνων-Περσών, από τις σημαντικότερες στιγμές στην Ιστορία της ανθρωπότητας, κατά τους σύγχρονους ιστορικούς και μελετητές.
Η περιήγηση στην πεδιάδα έχει ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο. Η εύφορη γη είναι ο λόγος ύπαρξης αγροκτημάτων και ανθοκηπίων, πολλά επισκέψιμα, τα οποία, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, οργανώνουν εκδηλώσεις και δράσεις για τους επισκέπτες σε μια προσπάθεια να έρθουν οι κάτοικοι της πόλης σε επαφή με αγροτικές ασχολίες, καλλιέργειες και αγροτικά προϊόντα.

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας
Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς.
Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά
Παραγωγή: View Studio