SELECT EPISODES:

Εντός Αττικής | Λαύριο (Β΄μέρος)

Όσο ενδιαφέρον έχει ο αστικός πυρήνας του Λαυρίου, άλλο τόσο έχει και η ευρύτερη περιοχή.
Αφού περπατήσεις στις γειτονιές του, που δημιούργησαν οι εργάτες των ορυχείων πριν από περίπου έναν αιώνα και κάποιοι διατηρούνται όπως και τότε, σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, δίπλα στη θάλασσα είναι το σημαντικό θέατρο ενός από τους σημαντικότερους δήμους της αρχαίας Αθήνας, του Θορικού.
Μοναδικό στο είδος του, έχει σχήμα τόξου, προσφέρει θέα στο Λαύριο, το Αιγαίο και τα κοντινά Κυκλαδονήσια, ενώ δίπλα από τις κερκίδες του υπάρχουν είσοδοι αρχαίων μεταλλείων και χειροποίητα -επίσης αρχαία- πλυντήρια εξορύξεων.
Στον εσωτερικό δρόμο Λαυρίου-Αναβύσσου, η Καμάριζα ήταν η «καρδιά» των μεταλλείων, όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και στους νεότερους χρόνους.
Ο Κώστας Τζανής, με τις διηγήσεις του σε «ταξιδεύει» στην εποχή που κάθε πρωί με μια λάμπα ασετιλίνης έμπαινε στα έγκατα της γης, μαζί με χιλιάδες άλλους μεταλλωρύχους, σε αρχαίες στοές, ανοίγοντας με τη σειρά τους νέες σήραγγες σε αναζήτηση κοιτασμάτων αργυρούχου μολύβδου. Έπαιζαν τη ζωή τους κορώνα- γράμματα.
Από την πλούσια σε ιστορία Καμάριζα, αρχίζει δρόμος που διασχίζει τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Λίγο μετά τα τελευταία σπίτια της, το Χάος θα σε εντυπωσιάσει.

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε. Η νέα εκπομπή «Εντός Αττικής» προτείνει αποδράσεις -τί άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Επιμέλεια: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Ηχοληψία: Κοσμάς Πεσκελίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου
Παραγωγή: Άννα Κουρελά- View Studio

Παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης