SELECT EPISODES:
Εντός Αττικής | Κτήμα Συγγρού

Βρίσκεται στο «περικάρδιο» της πόλης. Εντός Αττικής δηλαδή. Ένας πνεύμονας πρασίνου ανέγγιχτος από ανθρώπινο χέρι.
Το δάσος κτήματος Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού είναι μια όαση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας και ένας θύλακας Ιστορίας αλλά και Παιδείας.
Είναι έκτασης περίπου 950 στρεμμάτων, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους καλυμμένα με χαλέπιο πεύκη. Είναι το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολόκληρου του λεκανοπεδίου Αττικής.
Τοποθετημένο στις υπώρειες της Πεντέλης, διαθέτει φυσικές πηγές νερού και πλούσια βλάστηση, στην οποία κυριαρχεί ακόμα και σήμερα ο μεσογειακός πευκώνας. Το κτήμα δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τη θερινή έπαυλη του εθνικού ευεργέτη και δίνει υπόσταση στο όραμα της γυναίκας του με τη Γεωργική Σχολή που δημιούργησε τότε με σκοπό να συμβάλει στη «μόρφωση καλών γεωργών και κηπουρών». Τηρουμένων των αναλογιών ήταν το πρώτο campus του ελληνικού κράτους, διότι διέθετε κοιτώνες για τους σπουδαστές.
Στους θησαυρούς του κτήματος, που από το 1988 αποτελεί έδρα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, περιλαμβάνεται ο μοναδικός στην Ελλάδα ορθόδοξος ναός γοτθικού ρυθμού αφιερωμένος στον Άγιο Ανδρέα, που μαζί με την έπαυλη είναι αρχιτεκτονήματα Ερνέστου Τσίλερ, μια ενδιαφέρουσα συλλογή από περίπου 50 κυψέλες από διάφορα σημεία της χώρας, κιβωτός μνήμης και παράδοσης της μελισσοκομικής τέχνης, ένας αμπελώνας με περίπου 400 ρίζες από διαφορετικές ποικιλίες που συνιστούν μια τράπεζα γενετικού υλικού αμπέλου, βοτανική συλλογή από 300 κάκτους και παχύφυτα από την Αμερική και την Αφρική.
Διαθέτει ελαιώνα, φυστικιώνα, αμυγδαλεώνα, πολλές πηγές και τρεχούμενα νερά, και το σημαντικότερο, κάποιους φαρδείς χωματόδρομους και ένα πλούσιο δίκτυο μονοπατιών για περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο. Κανείς δεν θα σου απαγορεύσει να ξαπλώσεις στο χορτάρι και να διαβάσεις το βιβλίο σου ή να ζωγραφίσεις, να παίξεις με τα παιδιά και την παρέα, να εξερευνήσεις το κτήμα, να απολαύσεις τις μοναδικές φυσικές ομορφιές του που απέχουν μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Κι όμως, είναι ικανές να σε «ταξιδέψουν» σ’ άλλη γη κι άλλα μέρη.

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας
Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς
Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά
Παραγωγή: View Studio

Παρουσίαση: Χρήστος Ιερείδης