SELECT EPISODES:
Εντός Αττικής | Κέντρο της Γης, Πύργος Βασιλίσσης

Έχει τιμηθεί με το «Όσκαρ Περιβαλλοντολογίας» από την Παγκόσμια Ένωση για την Φύση. Εκεί συχνά οι Κυριακές αποκτούν διαστάσεις μικρής γιορτής, την οποία συνδιαμορφώνουν οι επισκέπτες.

Ένα μέρος συναρπαστικό, στις παρυφές του περιβαλλοντικού πάρκου Τρίτση. Εδώ έρχεσαι σε άμεση επαφή με τη γη, όπως ακριβώς οι καλλιεργητές.

Με δεδομένο ότι όλοι κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας μια βόλτα έως εδώ είναι ό,τι πρέπει.

Το Κέντρο της Γης του μη κυβερνητικού και μη κερδοσκοπικού φορέα «Οργάνωση Γη» απέχει μόλις 9,5 χλμ από το κέντρο της πόλης.

Διαβαίνοντας την ξύλινη πύλη του θα ξεχάσεις ότι έχεις έρθει έως τα βορειοδυτικά όρια της πόλης και θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε ένα μεγάλο αγρόκτημα κάπου στην επαρχία.

Μέσα στο κτήμα θα έχεις και ραντεβού με την ιστορία. Η βασίλισσα Αμαλία επέλεξε την περιοχή με τους επτά λόφους, μαγεύτηκε από την ομορφιά του τοπίου και ζήτησε και της έχτισαν μια έπαυλη για να την έχει ως θερινή κατοικία της. Στον Όθωνα δεν άρεσε καθόλου και γι’ αυτό η Αμαλία τον επισκεπτόταν και έμενε μόνη της, όταν ερχόταν.

Ο Πύργος Βασιλίσσης, όπως λέγεται, κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλιού πύργου. Το κτίσμα, γοτθικού ρυθμού, είναι απομίμηση του παλατιού Χοενσβάνγκαου στην Βαυαρία όπου γεννήθηκε ο Όθωνας. Τα δύο κτίρια παρά τη σημαντική τους διαφορά σε μέγεθος έχουν πολλά κοινά στοιχεία.

Το ισόγειο καταλαμβάνει μια μεγάλη αίθουσα υποδοχής και τα βασιλικά υπνοδωμάτια, ενώ στον όροφο υπάρχει ακόμα μία μεγάλη αίθουσα με τα εμβλήματα της Ελλάδας, της Βαυαρίας και του Όλτενμπουργκ πάνω σε έντονο γαλάζιο φόντο με χρυσές διακοσμήσεις.

Εντυπωσιακές είναι οροφογραφίες, επίσης σε μπλε, κόκκινα και χρυσά σχέδια, ενώ το ξύλινο δάπεδο είναι διακοσμημένο (μαρκετερί) στο ύφος της Σχολής του Μονάχου.

Μια μικρή όαση, εντός Αττικής, δυο βήματα από τα σπίτια μας.

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας
Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς
Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά
Παραγωγή: View Studio

Παρουσίαση: Χρήστος Ιερείδης