Εντός Αττικής | Λίμνη Μαραθώνα

«Λίμνη Μαραθώνα»

Είναι ένας μικρός επίγειος παράδεισος με κυρίαρχο το υδάτινο στοιχείο, μόλις 40 λεπτά από το κέντρο της πόλης. Είναι ένα μέρος, χάρη στο οποίο στις αρχές του περασμένου αιώνα οι Αθηναίοι έπαψαν να λένε το νερό-νεράκι.

Το φράγμα της τεχνητής λίμνης υψώθηκε εκεί που άλλοτε έσμιγαν τα νερά δύο ορμητικών χειμάρρων, του Χάραδρου και του Βαρνάβα. Αρχιτεκτονικό επίτευγμα για την εποχή του, ταυτίστηκε με τον εκσυγχρονισμό της χώρας, άλλαξε το τοπίο της περιοχής προς το καλύτερο.

Αν αξίζει να διασχίσεις το καλλιμάρμαρο φράγμα με τα πόδια, επιβάλλεται να φτάσεις από καλά ανοιγμένους δασικούς δρόμους στην περίμετρο του υδάτινου ταμιευτήρα. Στην Αγία Τριάδα, ένα ξωκλήσι πάνω από τη λίμνη, θ’ ακούσεις -αν σταθείς τυχερός- να κελαηδούν καναρίνια και καρδερίνες και περπατώντας μετά στον παραλίμνιο χωματόδρομο, θα έχεις το προνόμιο να ακούσεις τους ψιθύρους του νερού, να παίξεις κρυφτό με τον ήλιο ή τα σύννεφα, κάτω από θεόρατα δέντρα, κάθε λογής, να κάνεις, αν θέλεις ποδήλατο ή τρέξιμο, να παίξεις με τα παιδιά, να παρακολουθήσεις τα πουλιά που έχουν στήσει τη δική τους υδάτινη πολιτεία στα νερά της λίμνης.

Μη βιαστείς να πάρεις το δρόμο του γυρισμού. Στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, πάνω από το φράγμα που έχει σχήμα κυρτού βέλους, λειτουργεί το Μουσείο Νερού Φράγματος Μαραθώνα. Μια επίσκεψη, κατόπιν συνεννόησης, θα σε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, τότε που χτιζόταν ο υπέρκομψος υδατοφράκτης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Επιμέλεια: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Ηχοληψία: Κοσμάς Πεσκελίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Ζωή Κανελλοπούλου
Παραγωγή: Άννα Κουρελά- View Studio

Παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης