SELECT EPISODES:
Ελλήνων δρώμενα | Βασίλης Κώστας -Από την Ήπειρο στον κόσμο

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύει στην Ήπειρο, για να συναντήσει στον τόπο καταγωγής του ένα διεθνώς καταξιωμένο μουσικό, τον Βασίλη Κώστα. Ένα δεξιοτέχνη του λαούτου, που στο ξεκίνημα της καριέρας του έχει κατακτήσει ήδη την διεθνή μουσική σκηνή με το μοναδικό του ταλέντο και το δημιουργικό πάθος του.
Ο Βασίλης Κώστας με πηγή για την έμπνευσή του τον γενέθλιο τόπο του, μας «επανασυστήνει» το λαούτο, ένα μουσικό όργανο που στα χέρια του απέκτησε μια νέα αναγεννημένη ταυτότητα, η οποία αναγνωρίζεται πλέον στην παγκόσμια σύγχρονη μουσική κοινότητα. Οι ερμηνείες του καθηλώνουν πλέον το κοινό του στην διεθνή παρουσία του, καθώς συναντούν δημιουργικά τα διαφορετικά είδη μουσικής στα διευρυμένα παγκόσμια όριά της.
Η καινοτόμος προσέγγιση του Βασίλη Κώστα και το πάθος του για την αναγέννηση του λαούτου, βασίζεται στην μελέτη της μουσικής της Hπείρου και κυρίως στα μουσικά χαρακτηριστικά του Πετρο – Λούκα Χαλκιά και του Κίτσιου Χαρισιάδη, επανατοποθετώντας εκείνος σήμερα την προσωπική του αυτοσχεδιαστική τροποποίηση και αντλώντας ως πρώτη ύλη, τις μουσικές του ρίζες προσθετικά με τα προσωπικά του βιώματα.
Στην παγκοσμιοποιημένη μουσική του πορεία και στις μουσικές του συνεργασίες, καταφέρνει με τους αυτοσχεδιασμούς του, να συμπυκνώσει το σύμπαν των πανηγυριών, και τους μουσικούς διαλόγους των παραδοσιακών οργανοπαιχτών, στα περιβόητα μοιρολόγια της Ηπείρου.
Στο φακό της εκπομπής ερμηνεύει αυτούς τους μουσικούς δρόμους, στον τόπο που γεννήθηκαν, με τον εξέχοντα μουσικό Πέτρο – Λούκα Χαλκιά. Και μας μιλούν και οι δύο γι’ αυτήν τη έξοχη καλλιτεχνική τους συνάντηση, όπου ορμώμενοι αμφότερα από το Πωγώνι της Ηπείρου, κατέκτησαν τον κόσμο της μουσικής.
Στην ξεχωριστή αυτή σύμπραξη συμμετέχουν αυτοσχεδιαστικά οι μουσικοί, Κώστας Κωσταγιώργος (βιολί), Θανάσης Βόλλας (λαούτο), Πέτρος Παπαγεωργίου(κρουστά) και ο Ανδρέας Νιάρχος (φλογέρα).
Ο Βασίλης Κώστας μας ξεναγεί παράλληλα στους τόπους και στους ανθρώπους που του μεταβίβασαν στο ξεκίνημα της ζωής του, τα ερεθίσματα και τη μουσική του γνώση. Συναντάει τους δικούς του μουσικούς συγγενείς και τους δασκάλους του και μας παρουσιάζει ερμηνεύοντας παραστατικά κάθε μουσικό στοιχείο που κληρονόμησε από χωριό σε χωριό της Ηπείρου, για να το οδηγήσει στο Berklee College of Music της Βοστώνης, στο πρόγραμμά του Global Jazz Institute και σε πολλές μουσικές σκηνές της παγκόσμιας εναλλακτικής jazz, συστήνοντας την ηπειρώτικη μουσική στο διεθνές ακροατήριο…

Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ –σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥ -φωτογραφία
ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ- μοντάζ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ- ηχοληψία:
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ -οργάνωση παραγωγής