SELECT EPISODES:
Ελλήνων δρώμενα | Σίφνος η ποιητική

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ επισκέπτεται την Σίφνο. Ο φακός της εκπομπής μας ταξιδεύει στην καρδιά του Αιγαίου και μας παρουσιάζει ένα νησί με πολυσύνθετα πολιτισμικά χαρακτηριστικά και με ξεχωριστά μουσικοχορευτικά ιδιώματα.
Η Σίφνος, είναι γνωστή για την έντονη παρουσία της στα κοινά μουσικά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, είναι όμως λιγότερο γνωστή για την ιδιαίτερη και ασύγκριτη δημιουργική ποιητική έκφραση των κατοίκων της.
Στη Σίφνο συντελείται ένα ποιητικό θαύμα. Σε όλο το χρονικό κύκλο της συμμετοχής και των κοινών δράσεων τους, οι κάτοικοι της εκφράζονται με πρωτότυπο και αυτοσχέδιο ποιητικό τρόπο. Με τα ονομαζόμενα «ποιητικά». Στις συναθροίσεις τους για χαρές, γάμους, γιορτές και σε κάθε κοινή συνύπαρξη και εθιμοτυπία στον κύκλο του χρόνου οργιάζει η ποιητική τους έκφραση, όπου μέσω αυτής επικοινωνούν πρωτίστως το κάθε θέμα ζωής που τους απασχολεί και παράλληλα το «συνδιασκεδάζουν» με την κοινότητα.
Όλοι οι κάτοικοι της Σίφνου είναι εξοικειωμένοι με την ποιητική έκφραση και σε κάθε τους διασκέδαση η «ποιητική αφήγηση» πρωταγωνιστεί. Η θέση του αφηγητή στα γλέντια είναι περίοπτη ώστε να μπορεί να μεταδώσει τα βιωματικά του αισθήματα στους διασκεδαστές αποτελεσματικά, αλλά και να λάβει την απάντηση από τους συνδαιτημόνες του. Σε κάθε σπίτι υπάρχει και το ανάλογο τετράδιο καταγραφής αυτών των ποιητικών στίχων. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην Σίφνο συναντούμε ακόμα και την ανάθεση της ποιητικής εργασίας σε τρίτους, με ιδιαίτερες ικανότητες στη σύνθεση, ώστε να μπορέσει να μεταβιβασθεί στην κοινότητα με τον κατάλληλο ποιητικό τρόπο, το κάθε θέμα που απασχολεί τον άμεσα ενδιαφερόμενο.
Αυτή η εκρηκτική ποιητική διάθεση των Σιφνίων είναι απόρροια μιας μακράς παράδοσης, αφού μεγάλοι ποιητές όπως ο Αριστ. Προβελέγγιος, ο Ιωάν. Γρυπάρης κ.α., πρωτοπόρησαν με υμνητικά «ποιητικά» για το νησί τους, θεμελιώνοντας στίχους που τραγουδούνται στα λαϊκά γλέντια ακόμη και σήμερα.

Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ –σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥ -φωτογραφία
ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ- μοντάζ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ- ηχοληψία:
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ -οργάνωση παραγωγής