SELECT EPISODES:
Ελλήνων δρώμενα | Νυχτέρια γυναικών Θράκης

Το ταξίδι της εκπομπής ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ στους τόπους και στους ανθρώπους, ερευνώντας και αναζητώντας τα πολιτισμικά στοιχεία που συνθέτουν τις κοινωνικές συμπεριφορές και τα ήθη των ανθρώπων, αυτή τη φορά καταλήγει στη Θράκη για να παρουσιάσει την γυναικεία παρουσία και την γυναικεία υπόσταση στην παραδοσιακή Θρακιώτικη κοινωνική δομή.
Ο γόνιμος και παραγωγικός κάμπος της Θράκης, είναι ένας χώρος ταυτισμένος υπαρξιακά με την γυναικεία παρουσία. Η απεραντοσύνη του αγκάλιασε πολλές γυναικείες ανάσες, νέων κοριτσιών, μανάδων, τα μικρά και τα μεγάλα όνειρά τους, μαζί με τον κόπο και τον ιδρώτα τους στα μερόνυχτα της σκληρής δουλειάς τους στα χωράφια του.
Η γυναικεία παρουσία των γυναικών στα καμποχώρια της Θράκης δεν εξαντλούνταν στην ολοήμερη καθημερινή τους εργασία στο χωράφι, αλλά συνεχίζονταν σε μια ολονύκτια ομαδική τελετουργική σύναξη, τα ονομαστά «νυχτέρια», όπου συντελούνταν στις αυλές των σπιτιών σαν μια πλήρως θεατροποιημένη και δραματοποιημένη αναπαράσταση της καθημερινότητάς τους και της ζωής τους.
Οι γυναικείες φωνές, οι μελωδίες τους, οι αφηγήσεις τους, οι αυτοσχεδιαστικές σκηνές του βίου τους, οι έρωτες, τα παντρολογήματα, πρωταγωνιστούσαν σε αυτές τις καθημερινές βραδινές «παραστάσεις» στις αυλόπορτες των σπιτιών τους.
Στις εναλλάξ και με ανταπόδοση αυτές συναθροίσεις, που σκοπός τους ήταν η ολοκλήρωση των αγροτικών εργασιών με κοινή προσπάθεια και κοινή συνεισφορά στην τοπική κοινότητα, ώστε να ανταπεξέλθουν τόσο στον πιεσμένο εποχικό χρόνο όσο και στις πιθανές ανάγκες των «αδύναμων» συγχωριανών τους, αναδεικνύεται η συλλογικότητα και η αλληλοβοήθεια στην αυθεντική της έννοια.
Στα νυχτέρια, στα τραγούδια, στα γλέντια και στις χαρές, στην αγρύπνια των νέων κοριτσιών και των γυναικών, ακούμε τη φωνή ολόκληρης της κοινωνίας και τους άγραφους κανόνες που την διαμόρφωσαν και την οδηγούσαν.
Ο φακός της εκπομπής περιηγήθηκε στις επαρχίες Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας του νομού Έβρου, στα χωριά Ισαάκιο, Θηρέα, στον Κέραμο, στη Νέα Βύσσα και αποτύπωσε τον δημιουργικό παλμό της κοινωνίας των γυναικών που διατηρεί άσβεστη την ορμή για αλληλοβοήθεια. Μια κοινωνική δραστηριότητα που μετουσιώνεται σε παραστατική τέχνη, ακόμα περισσότερο όταν ενδύεται με την Θρακιώτικη γκάιντα, την λύρα, τα τραγούδια και το χορό, νύχτα κάτω από το γεμάτο φεγγάρι στα καθιερωμένα «νυχτέρια».

Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2020.
Τα ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ ταξιδεύουν, καταγράφουν και παρουσιάζουν τις διαχρονικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων.
Το ταξίδι, η μουσική, ο μύθος, ο χορός, ο κόσμος. Αυτός είναι ο προορισμός της εκπομπής.
Στο φετινό της ταξίδι από την Κρήτη έως τον Έβρο και από το Ιόνιο έως το Αιγαίο, παρουσιάζει μία πανδαισία εθνογραφικής, ανθρωπολογικής και μουσικής έκφρασης. Αυθεντικές δημιουργίες ανθρώπων και τόπων.
Ο φακός της εκπομπής ερευνά και αποκαλύπτει το μωσαϊκό του δημιουργικού παρόντος και του διαχρονικού πολιτισμικού γίγνεσθαι της χώρας μας, με μία επιλογή προσώπων-πρωταγωνιστών, γεγονότων και τόπων, έτσι ώστε να αναδεικνύεται και να συμπληρώνεται μία ζωντανή ανθολογία. Με μουσική, με ιστορίες και με εικόνες…
Ο άνθρωπος, η ζωή και η φωνή του σε πρώτο πρόσωπο, οι ήχοι, οι εικόνες, τα ήθη και οι συμπεριφορές, το ταξίδι των ρυθμών, η ιστορία του χορού «γραμμένη βήμα-βήμα», τα πανηγυρικά δρώμενα και κάθε ανθρώπου έργο, φιλμαρισμένα στον φυσικό και κοινωνικό χώρο δράσης τους, την ώρα της αυθεντικής εκτέλεσής τους -και όχι με μία ψεύτικη αναπαράσταση-, καθορίζουν, δημιουργούν τη μορφή, το ύφος και χαρακτηρίζουν την εκπομπή που παρουσιάζει ανόθευτα την σύνδεση μουσικής, ανθρώπων και τόπων.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ –σκηνοθεσία, έρευνα, σενάριο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΦΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΤΟΥ -φωτογραφία
ΑΛΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ- μοντάζ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ, ΘΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΥ- ηχοληψία:
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΝΤΕ -οργάνωση παραγωγής