Εκπομπή 11η: “Ε, ΤΑΞΙΔΙΑΡΗ ΛΟΓΙΣΜΕ!..» Ένα μουσικό ταξίδι από την Κρήτη στις μουσικές του κόσμου”

Το «Αλάτι της Γης», η αγαπημένη σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση, με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, επιστρέφει μ’ έναν κύκλο 13 νέων επεισοδίων. Κύριος στόχος παραμένει πάντοτε το να καταγράφονται τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί, τα μουσικά όργανα και οι σημαντικότεροι δεξιοτέχνες, σε συνδυασμό με τα έθιμα, τη γαστρονομία και γενικότερα τον τοπικό πολιτισμό. Η εκπομπή είναι ανανεωμένη, τα γυρίσματα γίνονται εκτός πλατό και η κινηματογράφηση υιοθετεί κανόνες της σύγχρονης οπτικοακουστικής γλώσσας.

Ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, παρουσιάζει τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς,μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Το «Αλάτι της Γης υποδέχεται τον Ρος Ντέιλι και την παρέα του, ταξιδεύοντας μαζί τους από την Κρήτη στις μουσικές του κόσμου.
Ο εξαιρετικός δεξιοτέχνης, με καταγωγή από την Ιρλανδία, μετά τις περιπλανήσεις του στην Ανατολή, βρήκε τη δική του «Ιθάκη» στην Κρήτη όπου εγκαταστάθηκε πριν από 40 χρόνια.
Μιλάει για τη μαθητεία του δίπλα στον Κώστα Μουντάκη, καθώς και για τη σχέση με τους δικούς του μαθητές, πολλοί από τους οποίους είναι πλέον διακεκριμένοι σολίστες του χώρου. Ανάμεσά τους και ο Σωκράτης Σινόπουλος με την πολίτικη λύρα, που παίζει μαζί με τον Ρος και θυμάται τη μαθητεία κοντά του.
Στην ομάδα προστίθενται καλοί φίλοι και συνεργάτες του Ρος: η Κέλυ Θωμά στις λύρες, ο Γιώργης Μανωλάκης, από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της νεότερης κρητικής σκηνής στο λαγούτο, ο Βασίλης Σταυρακάκης στο τραγούδι και ο Γιάννης Παπατζανής στα κρουστά.
Παίζουν συνθέσεις του Ρος που βασίζονται στην κρητική μουσική παράδοση (πάνω σε σύγχρονες μαντινάδες του Μήτσου Σταυρακάκη), αλλά και ανοίγονται στις μουσικές του κόσμου, με την κρητική λύρα να συναντά τα σάζια και τις λύρες της Ανατολής, «αναζητώντας το διαχρονικό και το παγκόσμιο στη μουσική γλώσσα».
Ο Ρος και η Κέλυ μιλούν για το δραστήριο Μουσικό Εργαστήρι «Λαβύρινθος», με τα διεθνή σεμινάρια οργάνων που οργανώνουν στο Χουδέτσι του Ηρακλείου με 400 μαθητές από 35 χώρες!
Στην παρέα και η Ουρανία Ξυλούρη, που μιλά για τη σχέση του Νίκου Ξυλούρη με τον Ρος, ενώ ο Στέλιος Παπαδογιάννης τον θυμάται στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής του στην Κρήτη όταν γύριζε στα χωριά μ’ έναν …γάιδαρο καταγράφοντας τους παλιούς λυράρηδες! Παράλληλα, με μιαν ομάδα από την Κρήτη, τους Ριζίτες-Δροσουλίτες, τραγουδούν το παραδοσιακό ριζίτικο της τάβλας που ξεκινά το κρητικό γλέντι.

Σκηνοθέτης: Νικόλας Δημητρόπουλος
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS
Παρουσιαστής: Λάμπρος Λιάβας