Διονυσιακά Θεοφάνεια στα χωριά της Δράμας – Οι γιορτές της καλοχρονιάς και της γονιμότητας

Οι παραδοσιακές τελετουργίες του Δωδεκαημέρου στη Βόρεια Ελλάδα κορυφώνονται στα χωριά της Δράμας το τριήμερο 6, 7 και 8 Ιανουαρίου, με τις διονυσιακές μεταμφιέσεις και τα πανάρχαια δρώμενα για την καλοχρονιά και τη γονιμότητα.
Με αφορμή αυτές τις λαϊκές γιορτές, στην ΕΡΤ1, την Παρασκευή των Θεοφανείων 6 Ιανουαρίου και (σε επανάληψη) την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 13:00-15:00, ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται στο «Αλάτι της Γης» μια μεγάλη μουσική και χορευτική ομάδα που εκπροσωπεί τα επτά κυριότερα χωριά της περιοχής: Μοναστηράκι, Βώλακα, Πετρούσα, Καλή Βρύση, Παγονέρι, Ξηροπόταμο και Πύργους. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών αυτών έχουν ιδρύσει το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αν. Μακεδονίας», στις δράσεις του οποίου αναφέρεται ο πρόεδρός του, Γιάννης Παπουτσής.
Ο καθηγητής Χρήστος Παπακώστας μιλάει για τους πολύ ιδιαίτερους χορούς των ντόπιων κατοίκων, που συνοδεύονται από τις αρχέγονες μακεδονίτικες λύρες, τις γκάιντες, τους νταϊρέδες και τα τραγούδια (ανάμεσά τους και τα μοναδικά πολυφωνικά τραγούδια των γυναικών από τον Βώλακα).
Μαζί με τις παρέες των τοπικών μουσικών χορεύουν μέλη του δραστήριου Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας με την επιμέλεια του Δήμου Γκίκα, ενώ η πρόεδρος του Λυκείου Άννα Ντινάκη-Κονδυλάκη αναφέρεται στις τοπικές ιδιαιτερότητες και τη γαστρονομία.
Η εκπομπή κλείνει με μια εντυπωσιακή «εισβολή» των μεταμφιεσμένων κουδουνάτων: «Μπαμπούγερα» από την Καλή Βρύση, «Χαράπια» από τον Βώλακα και το Παγονέρι, «Αρκούδες» από τον Βώλακα και τους Πύργους, καθώς και «Αράπηδες» από το Μοναστηράκι, την Πετρούσα και τον Ξηροπόταμο!

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος

Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος-Φίλιππος Φιλαϊτης
Έρευνα-Κείμενα: Λάμπρος Λιάβας
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαϊτης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR

Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας