“Τα “Ωραία” του Τσιτσάνη!…”

Το «Αλάτι της Γης», η αγαπημένη σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση, με την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, επιστρέφει μ’ έναν κύκλο 13 νέων επεισοδίων. Κύριος στόχος παραμένει πάντοτε το να καταγράφονται τα παραδοσιακά τραγούδια και οι χοροί, τα μουσικά όργανα και οι σημαντικότεροι δεξιοτέχνες, σε συνδυασμό με τα έθιμα, τη γαστρονομία και γενικότερα τον τοπικό πολιτισμό. Η εκπομπή είναι ανανεωμένη, τα γυρίσματα γίνονται εκτός πλατό και η κινηματογράφηση υιοθετεί κανόνες της σύγχρονης οπτικοακουστικής γλώσσας.
Ο εθνομουσικολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας, παρουσιάζει τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς,μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη, το «Αλάτι της Γης» μας ταξιδεύει στη γενέτειρά του, στα Τρίκαλα.
Εδώ συναντάμε τη μεγάλη παρέα του Μουσείου Τσιτσάνη και του Κέντρου Έρευνας που δημιουργείται από τον Δήμο Τρικάλων, σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο ίδιος ο συνθέτης για ένα χώρο πολιτισμού στην ιδιαίτερη πατρίδα του αφιερωμένο στο λαϊκό τραγούδι. Για το Μουσείο αυτό, που θα εγκαινιαστεί εφέτος στο κτήριο των παλαιών Φυλακών Τρικάλων, μιλούν ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, η αντιπρόεδρος του Μουσείου Έφη Λεβέντη-Καρά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Στέλιος Καραγιώργος.
Στον χώρο των Φυλακών, που ο Τσιτσάνης τραγούδησε τα «δυο στενά» τους (τον διάδρομο όπου σκοτώσανε τον βαρυποινίτη Σαρκαφλιά) θ’ ακουστεί και πάλι το ομώνυμο τραγούδι, ενώ έξω από τον Μύλο του Ματσόπουλου θα ξαναθυμηθούμε τα «Πέριξ», με τα οποία ο συνθέτης τραγούδησε τις μνήμες του από τους παλιούς Τρικαλινούς μάγκες. Ο φιλόλογος κι ερευνητής του έργου του Τσιτσάνη Θεόφιλος Αναστασίου (που εξέδωσε και τα «Άπαντά» του) αναφέρεται στο μουσικό κλίμα της πόλης που επηρέασε τον συνθέτη στα πρώτα του βιώματα, έτσι ώστε δίπλα στη σμυρναίικη και την πειραιώτικη σχολή του λαϊκού τραγουδιού να δημιουργηθεί και η «τρικαλινή». Εξάλλου, από τα Τρίκαλα κατάγονται και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του λαϊκού τραγουδιού, όπως ο Απόστολος Καλδάρας, ο Κώστας Βίρβος, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης, ο Μπάμπης Μπακάλης, ο Δημήτρης Μητροπάνος.
Στη συνέχεια, η παρέα μεγαλώνει γύρω από τα τραπέζια μέσα στον παλιό Μύλο, σ’ ένα δυναμικό λαϊκό γλέντι. Με μιαν επιλογή από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Τσιτσάνη, παρακολουθώντας τη ζωή και το έργο του ανά περιόδους, παράλληλα με τα γεγονότα της ιστορίας που ο συνθέτης τραγούδησε για ν’ αποτυπώσει με μοναδικό τρόπο τα πάθη και τα μεράκια των Ελλήνων.

Τραγουδούν οι: Μπάμπης Αντωνίου, Μάρα Καλοζούμη, Κώστας Όκκας, Μαρία Πουλιανίτη, Γιώργος Τζιάννης.
Χορεύουν μέλη του Χορευτικού Συγκροτήματος του Δήμου Τρικκαίων, υπεύθυνος: Σταύρος Σούλιος.
Παίζουν οι μουσικοί της «Ορχήστρας Βασίλης Τσιτσάνης» του Μουσείου Τσιτσάνη – Κέντρου Έρευνας: Βασίλης Μητσιάκης, Ευθύμης Γρηγορίου και Μιχάλης Καλαϊτζής (μπουζούκια), Δημήτρης Τυχάλας (κιθάρα), Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο), Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν) και Κώστας Λάμπας (μπάσο).

Σκηνοθέτης: Νικόλας Δημητρόπουλος
Έρευνα: Λάμπρος Λιάβας
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS

Παρουσιαστής: Λάμπρος Λιάβας