SELECT EPISODES:
Τα στέκια | Η σχολή χορού

Η απελευθέρωση, η απενοχοποίηση και η έκφραση είναι έννοιες ταυτόσημες με τον χορό. Έτσι, μοιραία, οι σχολές χορού ορίζουν τον ιδανικό τόπο για όσους θέλουν να δραπετεύσουν για λίγο από την ανία της καθημερινότητας.
Αποχωριζόμενοι για λίγο τα συμβατικά ρούχα, οι απανταχού χορευτές και χορεύτριες (επαγγελματίες και μη) φορούν τα κοστούμια και τα παπούτσια του χορού. Από την πρώτη μελωδία, οι αισθήσεις ξυπνούν, τα κορμιά συντονίζονται, το πνεύμα και η ψυχή παραδίδονται άνευ όρων σε μια ακαταμάχητης γοητείας ιεροτελεστία: την μαγεία της χορευτικής κίνησης.
Ανεξαρτήτως στάσης, θέσης, οπτικής γωνίας οι χορευτές «υπερίπτανται» της πραγματικότητας. Επικοινωνούν, συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν με τον εαυτό και τους γύρω τους ρυθμικά, άμεσα, ουσιαστικά. Χωρίς καμία διαμεσολάβηση όλοι είναι προσκεκλημένοι στην γιορτή του χορού, άλλωστε «στον χορό δεν χωρά η ανημπόρια»! Εδώ, όλα είναι θεμιτά και προκλητά: ο ενθουσιασμός, το ξέσπασμα, η λύτρωση.
Οι σχολές χορού μοιάζουν με αφετηρίες προκλήσεως δυνατών συναισθημάτων και καταστάσεων. Έτσι ο αισθησιασμός του tango, η ανεξαρτησία του flamenco και η ελευθερία των εναέριων ακροβατικών συναντούν την σπιρτάδα του swing και του burlesque, τον ερωτισμό του pole dancing, τον λυρισμό του κλασικού μπαλέτου και την φρεσκάδα του σύγχρονου χορού.
«Ό,τι κινείται είναι χορός». Τον βλέπεις, τον νιώθεις, τον διδάσκεσαι, τον αποζητάς και τον ζεις.. Ραντεβού λοιπόν στα στέκια του: Στις σχολές χορού!
Στην «χορευτική» μας συντροφιά βρίσκονται (με αλφαβητική σειρά) οι: Ευγενία Γαλεράκη (δασκάλα-performer εναέριων ακροβατικών), Ζοζεφίν Γιαννακοπούλου (χορογράφος), Ορέστης Δημητρίου (δάσκαλος tango), Μαρία Ιωαννίδου-Γερμανού (ηθοποιός-χορεύτρια), Σπύρος Καρβέλας (μουσικός), Αλίκη Κονσολάκη (δασκάλα pole dancing), Γαλάτεια Λασκαράκη (διευθύντρια σύνταξης Marie Claire), Αναστασία Ντέκα (χορογράφος, δασκάλα χορού), Γιάννης Ντοντσάκης (διευθυντής Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Θεμιστοκλής Παυλής (χορογράφος, δάσκαλος χορού), Σπύρος Πολυκανδριώτης (γραφίστας «sinc.gr»), Ιουλία Σελαλματζίδη (δασκάλα χορού), Ελευθερία Στάμου (χορεύτρια- σχολή λυρικής), Μαρία Σωτηροπούλου (σχεδιάστρια-μαθήτρια, performer εναέριων ακροβατικών), Γιάννης Τσιγκρής (χορευτής- χορογράφος), Άλκηστη Τριανταφύλλου (μαθήτρια), Κατερίνα Τσιούφη-Γιαγή (υπεύθυνη σχολής POLOSI), Δανάη Φραγκούλη (ιδιωτική υπάλληλος).

Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη που καταγράφει τις ιστορίες της πόλης μέσα από χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης.

Οι χώροι που αποκαλούμε «Στέκια» δεν είναι μόνο κέντρα ομαδικής εκδήλωσης μέσα στο πλαίσιο των καθιερωμένων χρόνων, αλλά και φορείς της άγραφης ιστορίας της πόλης μέσα από την συνέχεια του χρόνου. Καταγράφοντας τις ιστορίες της πόλης, η σειρά συνθέτει τη «μεγάλη εικόνα» των ανθρώπων της σαν ένα σύγχρονο ψηφιδωτό, μέσα από την επιτόπια παρατήρηση που εμπλέκει τον θεατή σε άμεση, καθημερινή και ουσιαστική σχέση με τους χώρους και τους ανθρώπους που παρακολουθεί.

Το «Au Revoir», η «Παράγκα του Σίμου», το βίντεοκλαμπ, το γήπεδο, το «Φιλολογικό Καφενείο», η ντισκοτέκ, η ταβέρνα, το Κουρείο, το Μπαρ Κονσομανσιόν, η Φωκίωνος Νέγρη, η Τρούμπα και η εισβολή του Ροκ Εν Ρολ στη Αθήνα του ’50 είναι τα Στέκια που επισκέπτεται η κάμερα της εκπομπής. Μέσα από ουσιαστικές αναφορές στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη μουσική, καταγράφεται η μνήμη του αστικού τοπίου και η τέχνη της καθημερινής ζωής.

Δημοσιογραφική έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη, Χρύσα Οικονομοπούλου
Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger
Σχεδιασμός Τίτλων Αρχής: Γιώργος Βελισσάριος
Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Ζώτου
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κανάκης
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας – Β΄ κάμερα: Γιάννης Νέλσον Εσκιόγλου
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη
Σενάριο- σκηνοθεσία: Νίκος Πάστρας
Εκτέλεση παραγωγής: ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού