SELECT EPISODES:
Τα στέκια | Στοές της πόλης

Οι στοές της Αθήνας μοιάζουν με την ανοιχτή παρένθεση στην πολύβουη μεγαλούπολη και με παρασκήνια της κεντρικής αστικής σκηνής. Είναι η φωλιά για τους αργόσχολους, ένα σύντομο πέρασμα για τους βιαστικούς αλλά και ένας τόπος που άλλοτε έσφυζε από ζωή.
Στο εσωτερικό τους φιλοξενούνταν δικηγορικά γραφεία, εμπορικά καταστήματα, καφενεία, θορυβώδεις συζητήσεις, επαγγελματικά και κοινωνικά αλισβερίσια. Ζωντανοί μικρόκοσμοι που μύριζαν άνθρωπο. Από τη δεκαετία του ’80 και μετά η «μυθολογία της Στοάς» αρχίζει να φθίνει. Σταδιακά, οι χώροι ερημώνουν και μόνο οι ταμπέλες των κλειστών καταστημάτων μένουν να θυμίζουν την ανθρώπινη παρουσία.
Στις εναπομένουσες ανοιχτές στοές οι καταστηματάρχες, οι ωτακουστές και αυτόπτες μάρτυρες μιας άλλοτε πολύβουης αστικής πραγματικότητας, αναπολούν το παρελθόν και ανησυχούν για το μέλλον. Ορισμένα καταστήματα συντηρούν ακόμη τον μύθο τους, ενώ κάποια άλλα επιχειρούν να αποκαταστήσουν την γοητεία που ασκεί αυτή «η πολεοδομική ανωμαλία» στο ασυνείδητο του περαστικού.
Οι στοές της πόλης περιέχουν το ίχνος του χρόνου. Έναν αναχρονισμό που μας κάνει «αρχαιολόγους της αστικής εμπειρίας», οριοθετώντας το σύνορο, τις «γέφυρες των δικών μας λεωφόρων».
Η περιήγηση μας σ’ αυτές θα γίνει παρουσία επίλεκτων ξεναγών – προσκεκλημένων. Στην παρέα μας θα βρίσκονται με (αλφαβητική σειρά) οι: Βαϊος Αδαμόπουλος (Ιδιοκτήτης επιχείρησης), Γιάννης Αλαμπάνος (Ιδιοκτήτης Galaxy Bar), Κώστας Βλαμάκης (Διαχειριστής στοάς), Φώτης Γεωργόπουλος (Στιλβωτήριον «Ο Φώτης»), Μάρθα Γιαννακοπούλου (Αρχιτέκτων– Επιμελήτρια), Ηλίας Γιαννόπουλος (Ηλεκτρονικός), Κώστας Ζάμπελης (Φυσικός – Εκπαιδευτικός), Φώτης Ζαρείφης (Τρομπέτα), Βασίλειος Καμπύλης (Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω), Δημήτρης Κολιοδήμος (Κριτικός κινηματογράφου), Θεόφιλος Λαζάρου (Κατασκεύη και επισκευή έγχορδων μουσικών οργάνων), Αθανάσιος Μαρούτας (Εκδότης), Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης (Συγγραφέας), Χαρίλαος Μπέτσιος (Δικηγόρος), Χάρης Μπίσκος (Αρχιτέκτονας), Μάριος Νικολαϊδης (Μουσικός Οίκος Νικολαϊδη), Άρης Παϊδουσης (Φιλοτελικό κατάστημα), Τάσος Παπαϊωάννου (Γραφίστας), Κωνσταντίνος Ρεντζής (Ιδιοκτήτης Επιχείρησης), Νίκος Στάμου (Ιδιοκτήτης Disco Center), Γιώργος Τζιρτζιλάκης (Αρχιτέκτονας), Κώστας Φέρρης (Σκηνοθέτης), Άγγελος Φρατζής (Σκηνοθέτης), Δημήτρης Φύσσας (Συγγραφέας), Άγγελος Χατζής (Συνταξιούχος) και ο Χρήστος Χρυσόπουλος (Συγγραφέας).

Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη που καταγράφει τις ιστορίες της πόλης μέσα από χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης.

Οι χώροι που αποκαλούμε «Στέκια» δεν είναι μόνο κέντρα ομαδικής εκδήλωσης μέσα στο πλαίσιο των καθιερωμένων χρόνων, αλλά και φορείς της άγραφης ιστορίας της πόλης μέσα από την συνέχεια του χρόνου. Καταγράφοντας τις ιστορίες της πόλης, η σειρά συνθέτει τη «μεγάλη εικόνα» των ανθρώπων της σαν ένα σύγχρονο ψηφιδωτό, μέσα από την επιτόπια παρατήρηση που εμπλέκει τον θεατή σε άμεση, καθημερινή και ουσιαστική σχέση με τους χώρους και τους ανθρώπους που παρακολουθεί.

Το «Au Revoir», η «Παράγκα του Σίμου», το βίντεοκλαμπ, το γήπεδο, το «Φιλολογικό Καφενείο», η ντισκοτέκ, η ταβέρνα, το Κουρείο, το Μπαρ Κονσομανσιόν, η Φωκίωνος Νέγρη, η Τρούμπα και η εισβολή του Ροκ Εν Ρολ στη Αθήνα του ’50 είναι τα Στέκια που επισκέπτεται η κάμερα της εκπομπής. Μέσα από ουσιαστικές αναφορές στον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική και τη μουσική, καταγράφεται η μνήμη του αστικού τοπίου και η τέχνη της καθημερινής ζωής.

Δημοσιογραφική έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη
Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης
Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger
Σχεδιασμός Τίτλων Αρχής: Γιώργος Βελισσάριος
Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης
Ηχοληψία: Γιάννης Αντύπας
Οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Ζώτου
Μοντάζ: Δώρα Μασκλαβάνου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar – GSC
Βοηθός Διευθυντή φωτογραφίας – Β’ κάμερα: Γιάννης Νέλσον Εσκιόγλου
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρίνα Δανέζη
Σενάριο- σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης
Εκτέλεση παραγωγής: ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού