06Ιαν2019 – Ιστορικοί Περίπατοι – Αθλητισμός και σπορ στη νεότερη Ελλάδα

«Αθλητισμός και σπορ στη νεότερη Ελλάδα»

Η καθηγήτρια σύγχρονης ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Κουλούρη μας ξεναγεί στα αθλητικά σωματεία και τους συλλόγους που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα του 19ου και 20ου αιώνα και μας μιλά για την κοινωνική ιστορία των σπορ.
Μας εξηγεί ότι ο αθλητισμός και τα σπορ, με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, δεν έχουν σχέση με την αρχαιότητα και εμφανίστηκαν στη ζωή των Ελλήνων μέσα στον 19ο αιώνα. Είναι κοινωνικά φαινόμενα της νεοτερικότητας που προέκυψαν έπειτα από σειρά ιστορικών αλλαγών, όπως η εκβιομηχάνιση και η αστικοποίηση που συντελέστηκαν στην Ευρώπη.
Μας μιλά επίσης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον ηθικό πανικό που προκάλεσε το ποδόσφαιρο όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα, ενώ μας αναλύει γιατί παρά τις λίγες ελληνικές νίκες, ο στίβος στη συλλογική μας συνείδηση θεωρείται εθνικό μας σπορ.
Η ενασχόλησή της κ. Κουλούρη με την ιστορία της εκπαίδευσης και της φυσικής αγωγής την ώθησε στην επιλογή θεμάτων που σχετίζονται με την Ιστορία των σπορ και των Ολυμπιακών Αγώνων, τόσο στη διδασκαλία των φοιτητών της όσο και στη συγγραφή βιβλίων και άρθρων.

Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης