13Φεβ2018 – Η Εποχή των Εικόνων

«Κωστής Βελώνης: A Puppet Sun»

Η «Εποχή των εικόνων» φιλοξενεί τον Κωστή Βελώνη, παρουσιάζοντας την εικαστική του εγκατάσταση «A Puppet Sun» σ’ ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας ύστερα από πρόσκληση του οργανισμού ΝΕΟΝ για το πρόγραμμα City Project | Έργο στην Πόλη 2017.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συναντά τον καλλιτέχνη στο νεοκλασικό οίκημα (Καπλανών 11, Κολωνάκι) που είναι συνδεδεμένο με σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας της Ελλάδας. Ο Βελώνης μιλά για τα έργα που αποτελούν την έκθεση «A Puppet Sun», έργα που αξιοποιούν τον ιστορικό αυτό χώρο, επανασυστήνοντας την Ιστορία και τη σημαντικότητά του στο κοινό.

Ερμηνεύοντας τη σχέση έργων και χώρου καταφέρνει να φωτίσει καινούργιες και αναπάντεχες σχέσεις ανάμεσα στα δύο και μέσα σε ένα τόσο ιδιαίτερο περιβάλλον. Ακούμε για πρώτη φορά την ιστορία των κατοίκων του αρχοντικού στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούμε τη διαδρομή του Βελώνη, ώστε να αποδώσει καλλιτεχνικά κάτι πολύ δύσκολο: την επανακατοίκηση μιας αύρας, βιωμάτων και προσωπικών περιστατικών χωρίς ίχνος αναπαράστασης ή περιγραφικών υπερβολών.

Δικαίως η έκθεση χαρακτηρίστηκε το εικαστικό γεγονός της χρονιάς στην πόλη, εκτός μουσείων και παραδοσιακών εικαστικών χώρων. Τη δική τους ματιά στα έργα δίνουν ακόμη τρεις νέοι επιμελητές –art mediators, οι οποίοι ξεναγούσαν το κοινό κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Οι Φαίδρα Βασιλειάδου, Γιάννης Δρακόπουλος και Κωνσταντίνος Κωτσής προσθέτουν ερμηνείες που προέκυψαν τόσο από τις συζητήσεις τους με τον καλλιτέχνη όσο και από τη δική τους συνεχή συμβίωση με τα έργα για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της έκθεσης

Σενάριο: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης
Μοντάζ-μιξάζ: Γιάννης Καραπιπερίδης
Οπερατέρ: Δημήτρης Κασιμάτης
Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Μακιγιέζ: Χαρά Μαυροφρύδη
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός.
Βοηθός σκηνοθέτη: Περσεφόνη Μήλιου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ζωή Ξανθή
Βοηθός παραγωγής: Θανάσης Χρυσόγελος
Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου
Post Production: Pan Entertainment
Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy – Πανίνος Δαμιανός
Έρευνα εκπομπής: Έφη Κουφοπούλου
Γραμματεία παραγωγής: Μάρω Βασιλειάδου
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Εκτέλεση παραγωγής: blackbird production
Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου