29Οκτ2016 – Οι βιβλιοθήκες της Αθήνας «Γεννάδειος Βιβλιοθήκη»

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές. Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της και τη σπουδαιότητά της γενικότερα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Οι Βιβλιοθήκες που θα παρουσιαστούν είναι:
1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
2. Γενάδειος Βιβλιοθήκη
3. Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών
4. Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
5. Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ε.Λ.Ι.Α
6. Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Τη σκηνοθεσία της σειράς έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος. Συμμετέχουν διευθυντές των βιβλιοθηκών, βιβλιοθηκονόμοι, ιστορικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων, ερευνητές επιστήμονες, ποιητές και λογοτέχνες. Ακόμη, διαβάζουν κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Δροσάκη, Θάλεια Αργυρίου. Τα κείμενα επιμελούνται ο Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους και ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Το μοντάζ είναι του Νίκου Μυλωνά, η μουσική του Πάνου Μαλανδρή, η φωτογραφία του Σταύρου Παπουτσά και του Λάκη Χονδροκώστα.

Η διεύθυνση παραγωγής ανήκει στην Κλέλια Παπαγιαννοπούλου, ενώ αφηγήτρια είναι η Άννα-Μαρία Χαροκόπου. Τέλος, η παραγωγή ανήκει στην εταιρεία Sound & Picture ltd.

«Γεννάδειος Βιβλιοθήκη»
Eπεισόδιο 5

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι μία από τις σημαντικότερες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας και μία από τις δύο Βιβλιοθήκες της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Oνομάστηκε «Γεννάδειος» προς τιμήν του Γεωργίου Γενναδίου (1786-1854), μεγάλου Διδασκάλου του Γένους και πατέρα του ιδρυτή της. Η Γεννάδειος έχει αναδειχθεί σ’ ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο μελέτης της Ελληνικής Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Τέχνης από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης καλύπτουν θέματα σχετικά με τη Γλώσσα, τη Λογοτεχνία, τις Τέχνες, την Ιστορία, την Αρχαιολογία και τη Φιλοσοφία. Επιπλέον, διαθέτει τα προσωπικά αρχεία γνωστών πολιτικών. Συνολικά, οι συλλογές της ξεπερνούν τους 100.000 τόμους και συνεχίζουν να αυξάνονται.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Μαρία Γεωργοπούλου (διευθύντρια Γενναδείου Βιβλιοθήκης), Θανάσης Βερέμης (ομότιμος καθηγητής της Πολιτικής Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βασίλης Βασιλικός (συγγραφέας), Σίμος Ζένιου (διδακτορικός φοιτητής Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ), Νίκος Αλιβιζάτος (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ναταλία Βογκέικοφ-Brogan (αρχαιολόγος-αρχειονόμος στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και την Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα).

Διαβάζει η ηθοποιός Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

Κείμενα: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Μουσική: Πάνος Μαλανδρής
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Παπουτσάς, Λάκης Χονδροκώστας
Διεύθυνση παραγωγής: Κλέλια Παπαγιαννοπούλου.
Ηχοληψία: Θάνος Σκοπελίτης
Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς

Σκηνοθέτης: Πάνος Αγγελόπουλος