22Οκτ2016 – Οι βιβλιοθήκες της Αθήνας «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος»

«Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος»

Την αθηναϊκή τριλογία του νεοκλασικισμού στο κέντρο της πόλης, αποτελούν τα κτήρια της Ακαδημίας Αθηνών, το Πανεπιστήμιο και η Εθνική Βιβλιοθήκη.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη -που κτίστηκε το 1887 και άρχισε να λειτουργεί το 1903- με τον δημόσιο χαρακτήρα της, καθιστά τον πλούτο των συλλογών της προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο κατά τρόπο ισότιμο και με γνώμονα την ελευθερία της γνώσης, της πληροφόρησης και της έρευνας. Η επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη μοιάζει με το κυνήγι ενός θησαυρού.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος περιλαμβάνει υλικό από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, αρκεί να αφορά τους ανθρώπους, τη χώρα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
Ο θησαυρός της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι οι μοναδικές και σπάνιες συλλογές από χειρόγραφα, βιβλία, χάρτες, κώδικες και γκραβούρες που διαθέτει και τα οποία φυλάσσει και συντηρεί προς δόξα της Ιστορίας της Ελλάδας.
Στην εκπομπή συμμετέχουν οι: Φίλιππος Τσιμπόγλου (γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος), Σαράντος Καργάκος (ιστορικός – συγγραφέας), Τίτος Πατρίκιος (ποιητής – πεζογράφος – μεταφραστής), Αντωνία Αράχωβα (πρώην διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος) και Βασιλική Τσιγγούνη (προϊσταμένη Κεντρικού Αναγνωστηρίου).
Κείμενα σπουδαίων συγγραφέων και ποιητών (Σολωμού, Παπαδιαμάντη, Καβάφη), διαβάζει η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές. Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της και τη σπουδαιότητά της γενικότερα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Οι Βιβλιοθήκες που θα παρουσιαστούν είναι:
1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
2. Γενάδειος Βιβλιοθήκη
3. Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών
4. Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
5. Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ε.Λ.Ι.Α
6. Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Τη σκηνοθεσία της σειράς έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος. Συμμετέχουν διευθυντές των βιβλιοθηκών, βιβλιοθηκονόμοι, ιστορικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων, ερευνητές επιστήμονες, ποιητές και λογοτέχνες. Ακόμη, διαβάζουν κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Δροσάκη, Θάλεια Αργυρίου. Τα κείμενα επιμελούνται ο Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους και ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Το μοντάζ είναι του Νίκου Μυλωνά, η μουσική του Πάνου Μαλανδρή, η φωτογραφία του Σταύρου Παπουτσά και του Λάκη
Χονδροκώστα.

Η διεύθυνση παραγωγής ανήκει στην Κλέλια Παπαγιαννοπούλου, ενώ αφηγήτρια είναι η Άννα-Μαρία Χαροκόπου. Τέλος, η παραγωγή ανήκει στην εταιρεία Sound & Picture ltd.

Έρευνα-κείμενα: Μπάμπης Παπαχαραλάμπους
Μοντάζ: Ν. Μυλωνάς
Μουσική: Π. Μαλανδρής
Παραγωγή: Sound & Picture ltd

Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος