15Απρ2017 – Οι Βιβλιοθήκες της Αθήνας «Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων»

Επεισόδιο 13ο (τελευταίο): «Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων»

Τα Ανάκτορα έναν αιώνα μετά την κατασκευή τους μετατράπηκαν σε κτήριο της Βουλής των Ελλήνων. Για τον ελληνικό λαό αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο, αναπόσπαστο σημείο αναφοράς της συλλογικής και εθνικής μας μνήμης. Για το ελληνικό έθνος αποτελεί το ναό της δημοκρατίας.
Στον δεύτερο όροφο του Μεγάρου της Βουλής, στον διαρρυθμισμένο του χώρο για τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης της βουλής, φυλάσσονται ανεκτίμητοι γραπτοί θησαυροί της πατρίδας μας. Στα ράφια της είναι ταξινομημένα βιβλία των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, της Νομικής, της Κοινωνιολογίας, της Φιλολογίας, της Ιστορίας και της Γεωγραφίας. Είναι μια γενική Βιβλιοθήκη που έχει όμως ως βασικό της μέλημα να υποστηρίζει το κοινοβουλευτικό έργο με την παροχή πληροφοριών και κατ’ επέκταση γνώσης, σε οιονδήποτε εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου, επιστημονικό συνεργάτη, υπάλληλο της Βουλής και γενικότερα στους υπαλλήλους των υπηρεσιών εκείνων που το αντικείμενό τους άπτεται της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Έλλη Δρούλια (διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής), Γιώργος Πάντζας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης), Έφη Γεωργόπουλου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – εικαστικός), Γιώργος Μαυρωτάς (βουλευτής του κόμματος Το Ποτάμι), Ελένη Μαρτσούκου (διευθύντρια του Γραφείου του Πρόεδρου της Ένωσης Κεντρώων), Μίμης Ανδρουλάκης (συγγραφέας – πρώην βουλευτής), Ιωάννης Βαρβιτσιώτης (πρώην υπουργός), Άντζελα Καραπάνου (ιστορικός), Θοδωρής Κουτσογιάννης (έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής), Ελένη Αντωναράκου (προϊσταμένη Τμήματος Βιβλιοθήκης Πόλης (Καπνεργοστάσιο) και Διαχείρισης Συστημάτων Βιβλιοθήκης), Μαρία Βλασσοπούλου (προϊσταμένη Τμήματος Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων), Μαρία Σακελλαρίου (προϊσταμένη Τμήματος Διατήρησης και Συντήρησης Έντυπου Υλικού και Έργων Τέχνης), Μαρία Καμηλάκη (γλωσσολόγος).

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές. Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Διαβάζει η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της και τη σπουδαιότητά της γενικότερα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Οι Βιβλιοθήκες που θα παρουσιαστούν είναι:
1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
2. Γενάδειος Βιβλιοθήκη
3. Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών
4. Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
5. Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ε.Λ.Ι.Α
6. Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Τη σκηνοθεσία της σειράς έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος. Συμμετέχουν διευθυντές των βιβλιοθηκών, βιβλιοθηκονόμοι, ιστορικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων, ερευνητές επιστήμονες, ποιητές και λογοτέχνες. Ακόμη, διαβάζουν κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Δροσάκη, Θάλεια Αργυρίου. Τα κείμενα επιμελούνται ο Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους και ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Το μοντάζ είναι του Νίκου Μυλωνά, η μουσική του Πάνου Μαλανδρή, η φωτογραφία του Σταύρου Παπουτσά και του Λάκη
Χονδροκώστα.

Η διεύθυνση παραγωγής ανήκει στην Κλέλια Παπαγιαννοπούλου, ενώ αφηγήτρια είναι η Άννα-Μαρία Χαροκόπου. Τέλος, η παραγωγή ανήκει στην εταιρεία Sound & Picture ltd.

Κείμενα: Μπάμπης Παπαχαραλάμπους
Μουσική: Πάνος Μαλανδρής
Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάκης Χονδροκώστας, Σταύρος Παπουτσάς
Ηχοληψία: Θάνος Σκοπελίτης.
Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς
Εκτελεστής παραγωγός: Εταιρεία Ήχος & Εικόνα ΕΠΕ

Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος