08Οκτ2016 – Οι βιβλιοθήκες της Αθήνας «Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης»

«Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης»

Στο κέντρο της Αθήνας, η καρδιά της πόλης χτυπάει με δυνατούς παλμούς, που φέρνουν ήχους από το παρελθόν, αναδεικνύουν το παρόν και προσδιορίζουν το μέλλον. Η ξενόγλωσση Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, απέχοντας μία ανάσα από το πολιτισμικό κτηριακό τρίπτυχο της Ελλάδας, Εθνική Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, συνεισφέρει με τη δική της σειρά, στην παροχή των γνώσεων και της διαμόρφωσης σκέψης.
Η Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, αναμφισβήτητου κύρους και ιδιαίτερης σημασίας, στεγάζεται στον 4ο όροφο του ομώνυμου κτηρίου, επί της οδού Μασσαλίας και αποτελεί πηγή γνώσεων για τους ερευνητές, τους μελετητές και κυρίως τους φοιτητές.
Στην εκπομπή μιλούν οι: Λεωνίδας-Φοίβος Κόσκος (πρόεδρος Hellenic American College), Ρωξάνα Θεοδώρου (προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Ελληνοαμερικανικής Ένωσης), Ευάγγελος Σ. Σόρογκας (Δρ. Επικοινωνίας).
Αφήγηση: Άννα-Μαρία Χαροκόπου (εκφωνήτρια – ηθοποιός).
Κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Ειρήνη Βουκελάτου.

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές. Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της και τη σπουδαιότητά της γενικότερα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Οι Βιβλιοθήκες που θα παρουσιαστούν είναι:
1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
2. Γενάδειος Βιβλιοθήκη
3. Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών
4. Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
5. Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ε.Λ.Ι.Α
6. Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Τη σκηνοθεσία της σειράς έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος. Συμμετέχουν διευθυντές των βιβλιοθηκών, βιβλιοθηκονόμοι, ιστορικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων, ερευνητές επιστήμονες, ποιητές και λογοτέχνες. Ακόμη, διαβάζουν κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Δροσάκη, Θάλεια Αργυρίου. Τα κείμενα επιμελούνται ο Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους και ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Το μοντάζ είναι του Νίκου Μυλωνά, η μουσική του Πάνου Μαλανδρή, η φωτογραφία του Σταύρου Παπουτσά και του Λάκη
Χονδροκώστα.

Η διεύθυνση παραγωγής ανήκει στην Κλέλια Παπαγιαννοπούλου, ενώ αφηγήτρια είναι η Άννα-Μαρία Χαροκόπου. Τέλος, η παραγωγή ανήκει στην εταιρεία Sound & Picture ltd.

Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Κείμενα: Μπάμπης Παπαχαραλάμπους
Μουσική: Πάνος Μαλανδρής
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταύρος Παπουτσάς, Λάκης Χονδροκώστας
Διεύθυνση παραγωγής: Κλέλια Παπαγιαννοπούλου
Ηχοληψία: Θάνος Σκοπελίτης
Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς
Εκτέλεση παραγωγής: Sound & Picture Ltd