05Νοε2016 – Οι βιβλιοθήκες της Αθήνας «Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών»

 «Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών»

Η σημασία των Βιβλιοθηκών στην ανάπτυξη και διάδοση του πολιτισμού είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Οι Βιβλιοθήκες αποτελούν την κιβωτό της πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων. Εδώ καταγράφεται ο πλούτος της πορείας της ελληνικής σκέψης διά μέσου των αιώνων. Είναι ένα φυτώριο γνώσης, όπου εκεί «ανθίζουν» η έρευνα, η θεωρητική ανάπτυξη, οι επιστημονικές αναζητήσεις, καθώς και οι θεολογικές ζυμώσεις. Κύριος σκοπός των Βιβλιοθηκών είναι αυτός ο πνευματικός πλούτος να μεταμορφωθεί σε γνώση που να είναι χρήσιμη και προσιτή σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Σε κάθε Βιβλιοθήκη, όταν έρθεις σε γνωριμία με τους ανεκτίμητους θησαυρούς της που συντηρεί, σου προσφέρει αληθινές εκπλήξεις και συγκινήσεις, υποδεικνύοντας έτσι και τη μεγάλη της χρησιμότητα. Στους φιλόξενους χώρους των Βιβλιοθηκών βρήκαν καταφύγιο, αλλά και άσυλο, παλιές εκδόσεις έργων πολύ σπουδαίων συγγραφέων. Γλύτωσαν έτσι από τη λησμονιά και είναι διαθέσιμα προς θαυμασμό από τους αναγνώστες και μελετητές. Οι κατηγορίες των βιβλίων, η σωστή ταξινόμησή τους, η χρονική τους καταγραφή, το είδος τους, ακόμα και η βιβλιοδεσία τους, αποτελούν μαζί με πολλά άλλα, ζητήματα που άπτονται μιας οργανωμένης και πολύπλευρης Βιβλιοθήκης. Η ύπαρξη, ιδιαίτερα των σπάνιων Βιβλιοθηκών, συνέτεινε στο να διαφυλαχθεί η παρελθοντική γνώση, η έρευνα, η επιστήμη, η λογοτεχνία, η Τέχνη, η πολιτική και κάθε πολιτισμική έννοια της ανθρώπινης κοινότητας. Συνεπώς ο ρόλος τους, ο σκοπός τους και η προσφορά τους όσον αφορά στον άνθρωπο και στην πρόοδο, είναι εκ των ων ουκ άνευ, ωφέλιμοι και χρησιμότατοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η φράση του Κικέρωνα: «Αν έχεις έναν κήπο και μία βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».

Μέσα από τις εκπομπές αυτές θα εξετάσουμε την κάθε Βιβλιοθήκη χωριστά, την ίδρυσή της, την ιστορία της και τη σπουδαιότητά της γενικότερα, στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Οι Βιβλιοθήκες που θα παρουσιαστούν είναι:
1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
2. Γενάδειος Βιβλιοθήκη
3. Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών
4. Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
5. Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ε.Λ.Ι.Α
6. Βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Τη σκηνοθεσία της σειράς έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος. Συμμετέχουν διευθυντές των βιβλιοθηκών, βιβλιοθηκονόμοι, ιστορικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων, ερευνητές επιστήμονες, ποιητές και λογοτέχνες. Ακόμη, διαβάζουν κείμενα σπουδαίων συγγραφέων, οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Δροσάκη, Θάλεια Αργυρίου. Τα κείμενα επιμελούνται ο Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους και ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος. Το μοντάζ είναι του Νίκου Μυλωνά, η μουσική του Πάνου Μαλανδρή, η φωτογραφία του Σταύρου Παπουτσά και του Λάκη Χονδροκώστα.

Η διεύθυνση παραγωγής ανήκει στην Κλέλια Παπαγιαννοπούλου, ενώ αφηγήτρια είναι η Άννα-Μαρία Χαροκόπου. Τέλος, η παραγωγή ανήκει στην εταιρεία Sound & Picture ltd.

«Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών»

H Aκαδημία Aθηνών είναι πνευματικό ίδρυμα με σκοπό την καλλιέργεια και την προαγωγή των Eπιστημών, των Γραμμάτων και των Kαλών Tεχνών, καθώς και την επιστημονική έρευνα και μελέτη.
Μία Βιβλιοθήκη, όπως αυτή του Ιωάννου Συκουτρή της Ακαδημίας Αθηνών, είναι μία αληθινή κιβωτός του πνεύματος και της μνήμης. Μία περιπέτεια των αισθήσεων και της νόησης. Ένα ταξίδι μαγείας και μύησης που μόνο η γνώση μπορεί να προσφέρει.
Σ’ ένα περιβάλλον που αλλάζει με ταχύτητα και συμβιβάζεται με το εφήμερο, η Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών δωρίζει γαλήνη και συμφιλίωση με το αιώνιο.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Θανάσης Βαλτινός (πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, συγγραφέας), Ειρήνη Τσούρη (προϊσταμένη Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών), Χριστόφορος Χαραλαμπάκος (ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών – επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών), Δημήτρης Σκαρέντζος (συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών).

Κείμενα: Μπάμπης Παπαχαραλάμπους
Μουσική: Πάνος Μαλανδρής
Διεύθυνση φωτογραφίας: Λάκης Χονδροκώστας
Διεύθυνση παραγωγής: Κλέλια Παπαγιαννοπούλου
Ηχοληψία: Θάνος Σκοπελίτης
Μοντάζ: Νίκος Μυλωνάς
Σκηνοθέτης: Πάνος Αγγελόπουλος