22Οκτ2017 – Εποχές και Συγγραφείς

«Διονύσιος Σολωμός – Από τη γέννησή του έως τον Ύμνο»
Eπεισόδιο 1

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε το 1798 στη Ζάκυνθο. Ήταν νόθος γιος του κόμη Νικολάου Σολωμού και της Αγγελικής Νίκλη, παραδουλεύτρας στο πατρικό σπίτι, με την οποία ο Νικόλαος διατηρούσε δεσμό και με την οποία απέκτησε και δεύτερο γιο, το 1802, τον Δημήτριο. Ο πατέρας του ποιητή είχε γεννηθεί το 1737 και το 1765 παντρεύτηκε, σε πρώτο γάμο, τη Μαρνέτα Κάκνη.
Τα δύο παιδιά, Διονύσιος και Δημήτριος, νομιμοποιήθηκαν όταν ο ηλικιωμένος Σολωμός παντρεύτηκε (αφού προηγουμένως είχε πεθάνει η νόμιμη γυναίκα του) τη νεαρή παραδουλεύτρα. Την επομένη του γάμου ο πατέρας των παιδιών πεθαίνει.
Λίγους μήνες αργότερα, 15 Αυγούστου 1807, η μητέρα του ποιητή Αγγελική Νίκλη-Σολωμού παντρεύεται, σε δεύτερο γάμο, τον Εμμανουήλ Λεονταράκη. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς γεννιέται, από το γάμο αυτόν, ο Ιωάννης Λεονταράκης.
Ο ποιητής θα πάρει τα πρώτα μαθήματα στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια θα φοιτήσει στο κολέγιο Santa Katerina της Βενετίας. Θα ολοκληρώσει τις γυμνασιακές του σπουδές στο Λύκειο της Κρεμόνας και μετά την αποφοίτησή του θα γραφεί στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Παβίας.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιταλία άρχισε να ασχολείται συστηματικά με την ποίηση και να συχνάζει στα λογοτεχνικά σαλόνια της εποχής.
Όταν τον Αύγουστο του 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, είχαν ήδη συντελεστεί τεράστιες αλλαγές στην πατρίδα του και τα Επτάνησα αποτελούσαν το Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων κάτω από την προστασία των Άγγλων.
Η τρίτη δεκαετία του (1818-1828) περιλαμβάνει τα χρόνια που έζησε ο ποιητής στη γενέτειρά του Ζάκυνθο μετά την επιστροφή του από την Ιταλία.
Το 1823, ο ποιητής σε ηλικία 25 ετών, γράφει στο λόφο του Στράνη, μέσα σ’ έναν μήνα, όπως λέγεται, το πρώτο πολύστιχο (158 τετράστιχες στροφές) ποίημα στα ελληνικά με τον τίτλο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν». Ο «Ύμνος» θα εκδοθεί στο Μεσολόγγι, το 1825, «εκ της τυπογραφίας Δ. Μεσθενέως».

Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς
Κείμενο: Δημήτρης Δημηρούλης
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωστής Παπαναστασάτος
Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος
Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης