05Νοε2017 – Εποχές και Συγγραφείς

Διονύσιος Σολωμός: Σύγχρονες προσεγγίσεις»
Eπεισόδιο 3

Στις 21 Φεβρουαρίου 1857 ο Διονύσιος Σολωμός πεθαίνει στην Κέρκυρα από εγκεφαλική συμφόρηση.
Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, το 1859, ο φίλος του Ιάκωβος Πολυλάς εκδίδει -με δική του επιμέλεια- και με τον τίτλο «Διονυσίου Σολωμού Τα Ευρισκόμενα», το μεγαλύτερο μέρος του σολωμικού έργου.
Το 1865, ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ που διαδέχθηκε τον Όθωνα το 1863, τον ονόμασε και επίσημα «εθνικό ποιητή» και τον «Ύμνο» που μελοποίησε ο Μάντζαρος «Εθνικό Ύμνο». Έναν χρόνο πριν, οι Άγγλοι είχαν παραχωρήσει τα Επτάνησα στην Ελλάδα.
Έπειτα από περίπου πέντε αιώνες δυτικής -κυρίως βενετικής- κυριαρχίας, τα Ιόνια Νησιά μετατοπίζονται οριστικά στο χάρτη του ελληνικού κράτους.
Μέχρι το θάνατό του ο Σολωμός δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Το 1842, με επιστολή του στον Γεώργιο Τερτσέτη, επισημαίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η διαφθορά.
Παρακολουθεί επίσης τα επαναστατικά κινήματα στην Ευρώπη και ιδίως στη δεύτερη πατρίδα του: την Ιταλία.
Λίγο αργότερα, εμπνέεται από τον Κριμαϊκό Πόλεμο, το 1854, και επιχειρεί μια ποιητική σύνθεση που έμεινε τελικά στις προθέσεις.
Ο Σολωμός είναι αναμφισβήτητα ένας μεγάλος ποιητής, ο μεγαλύτερος ίσως Έλληνας ποιητής, ο οποίος καθιέρωσε τη σύγχρονη γλώσσα και επηρέασε την εξέλιξη της λογοτεχνίας μας.
Η κριτική μελέτησε και συνεχίζει να μελετά το έργο του, αποκαλύπτοντας καινούργιες πτυχές.
Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται και από μια ψυχαναλυτική σκοπιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προσεγγίσεις του Μάσιμο Πέρι, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, καθώς και Ελλήνων μελετητών, όπως ο ψυχίατρος Νίκος Σιδέρης, η Μαρία Δεληβοριά κκαι άλλοι, που φιλοξενούνται στο ντοκιμαντέρ.

Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς
Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς
Κείμενο: Δημήτρης Δημηρούλης
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωστής Παπαναστασάτος
Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος
Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης