03Δεκ2017 – Εποχές και Συγγραφείς

Κώστας Ταχτσής
Eπεισόδιο 5

Ο Κώστας Ταχτσής γεννήθηκε το 1927 στη Θεσσαλονίκη όπου πέρασε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, μετά το διαζύγιο των γονιών του, μετακόμισε στην Αθήνα, μεγαλώνοντας με την οικογένεια της γιαγιάς του. Φοίτησε δύο χρόνια στη Νομική. Άρχισε να γίνεται γνωστός με τις ποιητικές του συλλογές «Η συμφωνία του Μπραζίλιαν» (1954) και «Καφενείο το Βυζάντιο» (1956). Μετά εγκατέλειψε την ποίηση κι επιδόθηκε στην πεζογραφία. Τη δεκαετία 1954-1964 έζησε αδιάκοπα έξω από την Ελλάδα (Αγγλία, Αυστραλία και ΗΠΑ), εξασκώντας τα πιο αντιφατικά επαγγέλματα: ναύτης σε δανέζικο φορτηγό, σιδηροδρομικός υπάλληλος στο Σίδνεϊ, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων σε τράπεζα της Αυστραλίας κ.ά. Το 1962 εξέδωσε με δικά του έξοδα το μοναδικό του μυθιστόρημα «Το τρίτο στεφάνι» που πέρασε τα πρώτα χρόνια απαρατήρητο για να εξελιχτεί, μετά τη δεύτερη έκδοσή του το 1970, σ’ ένα απ’ τα δημοφιλέστερα ελληνικά μυθιστορήματα και να μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες.
Επίσης, εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Τα ρέστα» (1972) και τη συλλογή κειμένων «Η γιαγιά μου η Αθήνα» (1979). Το 1969 συνυπέγραψε τη δήλωση των 18 κατά της χούντας και της λογοκρισίας. Μετέφρασε τέσσερις κωμωδίες του Αριστοφάνη, καθώς και θεατρικά έργα από το σύγχρονο δραματολόγιο.
Στις 26 Αυγούστου 1988 βρέθηκε δολοφονημένος υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες στο σπίτι του στον Κολωνό. Μετά το θάνατό του εκδόθηκε η ημιτελής αυτοβιογραφία του και άλλα κείμενά του σε επιμέλεια Θανάση Νιάρχου.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Τάκης Σπετσιώτης
Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος
Αφήγηση: Κώστας Καστανάς
Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Παραγωγή: Τάσος Ψαρράς
Παραγωγή: Ελληνική