Οι Έλληνες – Ο Μέγας Αλέξανδρος

Επεισόδιο: “Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (THE GREEKS)
Έτος παραγωγής: (2009)

Σειρά αθλητικών ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στους Έλληνες αθλητές της Αυστραλίας, των Η.Π.Α. και του Καναδά.

Ο Νίκος Γκάλης, ο Πιτ Σάμπρας, ο Γκρεγκ Λουγκάνης, ο Κώστας Κουφός, ο Άντονι Κουτουφίδης, ο Γιώργος Πεπόνης είναι μερικοί μόνο από τους πρωταγωνιστές που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελληνική Τηλεόραση.
Η ΕΡΤ ταξίδεψε στη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Μόντρεαλ, το Λος Άντζελες και σε άλλες 15 πόλεις, φέρνοντας πίσω την ιστορία σπουδαίων Ελλήνων που πρωταγωνίστησαν και συνεχίζουν να διακρίνονται παγκοσμίως στο χώρο του αθλητισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η άγνωστη ιστορία των αδελφών Σπανάκου στα ρινγκ των ΗΠΑ. Οι δίδυμοι Νίκος και Πέτρος Σπανάκος έκαναν σπουδαία καριέρα στην πυγμαχία τη δεκαετία του ΄50, κατακτώντας δεκάδες φορές τον τίτλο «Χρυσά Γάντια» σε αγώνες πυγμαχίας στην Αμερική.
Η ιστορία τους μας πηγαίνει πίσω σχεδόν 60 χρόνια και εμπλουτίζεται με σπάνιο αρχειακό υλικό εκείνης της εποχής. Οι ίδιοι μιλούν για την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και το συγκάτοικό τους Μοχάμεντ Αλί.
Με αφορμή την ιστορία τους, εισάγουμε το θεατή, από την αρχή του επεισοδίου, στο μεγάλο κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων προς την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα, με μια περιήγηση στη Νήσο Έλις, το άλλοτε κέντρο υποδοχής των μεταναστών.
Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με συνεντεύξεις από σύγχρονους ομογενείς πυγμάχους στη Νέα Υόρκη και το Λας Βέγκας.

Παραγωγή:ΕΡΤ ΨΗΦΙΑΚΗ
Σκηνοθέτης: Θωμάς Κιάος και Θοδωρής Τσιλιγγίρης (ΗΠΑ/Καναδάς), Βαγγέλης Παπαδόπουλος (Αυστραλία)
Δημοσιογραφική έρευνα – επιμέλεια: Έλενα Μπουζαλά (Αυστραλία), Κατερίνα Αναστασοπούλου (ΗΠΑ/Καναδάς)

Παραγωγή: Έφη Ζίκουλη (ΗΠΑ/Καναδάς), Δημήτρης Φράστανλης (Αυστραλία)