28Σεπ2014 – Μήλα μου πράσινα

Σειρά οικολογικού ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, που εξετάζει τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, εστιάζοντας στην καθημερινότητα και τον οικολογικό τρόπο διαβίωσης.

Στα επεισόδια αναλύονται επίκαιρες θεματικές, όπως οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η αγροτική βιοποικιλότητα.

Η Λενιώ Μυριβήλη, ακαδημαϊκός με βαθιές οικολογικές ανησυχίες, ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες, που έκαναν την οικολογία πράξη: καλλιεργητές, ομάδες νέων, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές• ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν για έναν καλύτερο πλανήτη, αλλά και για ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανοίγεται ένας ορίζοντας οικολογικών επιλογών, που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα μας. Τις θεματικές των επεισοδίων πλαισιώνουν επιστημονικά πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, φορείς αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μέσα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα, η σειρά ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αρθρώνοντας στο σύνολό της έναν πρακτικό κώδικα οικολογικής διαβίωσης.

Επεισόδιο 4o: “Οικολογικό Αποτύπωμα”

Το οικολογικό αποτύπωμα, μια έννοια που συνέλαβαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο William Rees και ο φοιτητής του Mathis Wackernagel, είναι ένα εργαλείο υπολογισμού των επιπτώσεων που έχει ο άνθρωπος στον πλανήτη, ανάλογα με τους φυσικούς πόρους που καταναλώνει. Υπολογίζει τις εκτάσεις γης που χρειαζόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας σε τροφή και πρώτες ύλες, αλλά και τις εκτάσεις γης που απαιτούνται για να αφομοιώσουν τα απορρίμματα μας και τους ρύπους μας. Μονάδα μέτρησής του είναι το εκτάριο γης (1 εκτάριο = 10 στρέμματα).
Η γη έχει πεπερασμένο εμβαδόν και έτσι το άθροισμα όλων των οικολογικών αποτυπωμάτων, θα πρέπει να είναι μικρότερο από τη συνολική επιφάνεια του πλανήτη. Δυστυχώς όμως συμβαίνει το αντίθετο, ο τρόπος ζωής μας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τη δυνατότητα του πλανήτη να μας ικανοποιεί. Εάν οι απαιτήσεις μας από τον πλανήτη συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, το 2030 θα χρειαζόμαστε 2 πλανήτες, δηλαδή ο πλανήτης μας θα χρειάζεται 2 χρόνια για να παράγει τους πόρους που χρειάζεται η ανθρωπότητα για ένα χρόνο!
Το οικολογικό αποτύπωμα δεν είναι μόνο ατομική μέτρηση, μπορεί να υπολογιστεί για έναν οργανισμό ή μία επιχείρηση, για μία πόλη ή μια χώρα, ακόμα και για κάθε ένα προϊόν ξεχωριστά. Επίσης, υπάρχουν διάφορα υπο-είδη αποτυπωμάτων που μπορούν να μας βοηθήσουν να υπολογίσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Σε αυτό το επεισόδιο θα γνωρίσουμε μερικά από αυτά: το Ανθρακικό/Ενεργειακό Αποτύπωμα, το Οικολογικό Αποτύπωμα Βοσκότοπων, το Οικολογικό Αποτύπωμα Καλλιεργήσιμης Γης, το Αποτύπωμα Δομημένης Γης και το Αποτύπωμα Απορριμμάτων.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αναστασίου.
Σενάριο: Λενιώ Μυριβήλη, Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ντούμα.
Παραγωγός: Μανώλης Σακκαδάκης.
Εταιρία Παραγωγής: MAGIKON.

Παρουσίαση: Λενιώ Μυριβήλη