27Σεπ2014 – Μήλα μου πράσινα

Σειρά οικολογικού ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, που εξετάζει τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, εστιάζοντας στην καθημερινότητα και τον οικολογικό τρόπο διαβίωσης.

Στα επεισόδια αναλύονται επίκαιρες θεματικές, όπως οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η αγροτική βιοποικιλότητα.

Η Λενιώ Μυριβήλη, ακαδημαϊκός με βαθιές οικολογικές ανησυχίες, ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες, που έκαναν την οικολογία πράξη: καλλιεργητές, ομάδες νέων, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές• ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν για έναν καλύτερο πλανήτη, αλλά και για ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανοίγεται ένας ορίζοντας οικολογικών επιλογών, που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα μας. Τις θεματικές των επεισοδίων πλαισιώνουν επιστημονικά πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, φορείς αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μέσα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα, η σειρά ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αρθρώνοντας στο σύνολό της έναν πρακτικό κώδικα οικολογικής διαβίωσης.

Επεισόδιο 3o: “Πράσινο σπίτι”

Το σπίτι μας είναι ένας πλανήτης σε μικρογραφία. Καταναλώνει φυσικούς πόρους και παράγει απορρίμματα. Από την καθημερινότητά μας και το σπίτι μας, ξεκινάει η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.
Ένα οικολογικό σπίτι εξοικονομεί ενέργεια και νερό, καταναλώνει οικολογικά προϊόντα και παράγει ελάχιστα απορρίμματα. Με πολύ απλά βήματα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, μπορούμε να πρασινίσουμε τα σπίτια μας.
Σε αυτό το επεισόδιο λοιπόν, λέμε όχι στα τοξικά στο σπίτι, ναι στην εξοικονόμηση νερού και στην ανακύκλωση. Καλούμε την εκπρόσωπο της Greenpeace, Όλγα Βαρκαδάκη, να μας “μαγειρέψει” με φυσικά υλικά οικολογικά απορρυπαντικά και άλλα οικιακά προϊόντα. Για τη σημασία των υδάτινων πόρων, μας μιλά η Ερμιόνη Φρεζούλη, υπεύθυνη πολιτικής του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, και μας προτείνει έξυπνους τρόπους εξοικονόμησης νερού. Τέλος, η Πωλίνα Γκιόκα, υπεύθυνη προγραμμάτων της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, μας δείχνει πως να στήσουμε ένα κάδο κομποστοποίησης στο σπίτι μας και πως να παράγουμε λιγότερα απορρίμματα.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αναστασίου.
Σενάριο: Λενιώ Μυριβήλη, Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ντούμα.
Παραγωγός: Μανώλης Σακκαδάκης.
Εταιρία Παραγωγής: MAGIKON.

Παρουσίαση: Λενιώ Μυριβήλη