26Οκτ2014 – Μήλα μου πράσινα

Σειρά οικολογικού ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, που εξετάζει τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, εστιάζοντας στην καθημερινότητα και τον οικολογικό τρόπο διαβίωσης.

Στα επεισόδια αναλύονται επίκαιρες θεματικές, όπως οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η αγροτική βιοποικιλότητα.

Η Λενιώ Μυριβήλη, ακαδημαϊκός με βαθιές οικολογικές ανησυχίες, ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες, που έκαναν την οικολογία πράξη: καλλιεργητές, ομάδες νέων, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές• ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν για έναν καλύτερο πλανήτη, αλλά και για ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανοίγεται ένας ορίζοντας οικολογικών επιλογών, που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα μας. Τις θεματικές των επεισοδίων πλαισιώνουν επιστημονικά πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, φορείς αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μέσα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα, η σειρά ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αρθρώνοντας στο σύνολό της έναν πρακτικό κώδικα οικολογικής διαβίωσης.

Επεισόδιο 11ο: “Φυσικά προϊόντα ομορφιάς και ευεξίας”

Όσο ο άνθρωπος ζούσε κοντά στη φύση, χρησιμοποιούσε τους “καρπούς” της για τις καθημερινές του ανάγκες. Με έλαια βοτάνων αρωμάτιζε το σώμα του. Με άνθη και καρπούς φυτών έφτιαχνε καλλυντικές αλοιφές. Με ρητίνες δέντρων γιάτρευε τις πληγές του. Όταν για πρώτη φορά ερχόμαστε σε επαφή με αυτή τη γνώση, φανταζόμαστε ένα τρόπο ζωής που απέχει πολύ από το σύγχρονο. Με μια δεύτερη ανάγνωση, σε αυτή τη γνώση, μπορούμε να εντοπίσουμε ευκαιρίες για καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις, όπως η παραγωγή φυσικών προϊόντων ομορφιάς και ευεξίας.
Σήμερα, η ήπια αξιοποίηση της ποικιλότητας της χλωρίδας και των οικοσυστημάτων της χώρας μας, σε συνδυασμό τις σύγχρονες τεχνολογίες και την έρευνα, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την εγχώρια επιχειρηματική δραστηριότητα. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για φυσικά προϊόντα με δραστικά συστατικά που μπορεί να βρει κάνεις μόνο στην ελληνική φύση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ανάπτυξης φυσικών προϊόντων από τη ρητίνη του σκίνου (μαστίχα) που δεν ευημερεί πουθενά αλλού, παρά μόνο στη νότια Χίο.
Σ’ αυτό το επεισόδιο γνωρίζουμε δύο περιπτώσεις πρόσφορων συνευρέσεων, όπου η σύγχρονη επιστημονική γνώση, συνδυάζεται με παραδοσιακές γνώσεις για την φύση και με την επιχειρηματική καινοτομία. Στην πρώτη, η διεθνώς πια καταξιωμένη ομάδα ερευνητών των φυσικών προϊόντων ΚΟΡΡΕ, μας εξηγεί πώς μέσα από την αλληλουχία Βότανα / Συνεργασίες / Εκχυλίσεις / Έρευνα ανακαλύπτει και παράγει φυσικά προϊόντα υγείας και ομορφιάς. Στη δεύτερη, ένας ηφαιστειολόγος και ένας επιχειρηματίας στη Νιγρίτα Σερρών, ενώνουν τις δυνάμεις τους και αξιοποιώντας το γεωθερμικό πεδίο και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, δημιουργούν μια καινοτόμα επιχείριση. Μας μυούν στα μυστικά της παραγωγής, ενός πολύ γνωστού για τις ευεργετικές του ιδιότητες φυκιού, της Σπιρουλίνας.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αναστασίου.
Σενάριο: Λενιώ Μυριβήλη, Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ντούμα.
Παραγωγός: Μανώλης Σακκαδάκης.
Εταιρία Παραγωγής: MAGIKON.

Παρουσίαση: Λενιώ Μυριβήλη