25Οκτ2014 – Μήλα μου πράσινα

Σειρά οικολογικού ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, που εξετάζει τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, εστιάζοντας στην καθημερινότητα και τον οικολογικό τρόπο διαβίωσης.

Στα επεισόδια αναλύονται επίκαιρες θεματικές, όπως οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η αγροτική βιοποικιλότητα.

Η Λενιώ Μυριβήλη, ακαδημαϊκός με βαθιές οικολογικές ανησυχίες, ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες, που έκαναν την οικολογία πράξη: καλλιεργητές, ομάδες νέων, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές• ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν για έναν καλύτερο πλανήτη, αλλά και για ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανοίγεται ένας ορίζοντας οικολογικών επιλογών, που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα μας. Τις θεματικές των επεισοδίων πλαισιώνουν επιστημονικά πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, φορείς αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μέσα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα, η σειρά ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αρθρώνοντας στο σύνολό της έναν πρακτικό κώδικα οικολογικής διαβίωσης.

Επεισόδιο 10ο: “Φυσική δόμηση”

Ο κτηριακός τομέας ευθύνεται για το 40% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που επιβαρύνουν το περιβάλλον και πυροδοτούν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Σήμερα, τα κτίρια επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Εξοικονομούν ενέργεια, κτίζονται με καθαρά υλικά δόμησης και εναρμονίζονται με το φυσικό περιβάλλον.
Έκτος από τις νέες τεχνολογίες του βιοκλιματικού σχεδιασμού, υπάρχει και η παραδοσιακή γνώση που κρύβεται στην αρχιτεκτονική του παρελθόντος. Σε σπίτια «αρχέτυπα» που οικοδομήθηκαν από ανθρώπους, πολιτισμούς και κοινωνίες της υπαίθρου. Σπίτια που οικοδομούνται από εντόπια υλικά, αξιοποιούν με φυσικούς τρόπους τον άνεμο και τον ήλιο και σμίγουν με το χώμα και τη φύση.

Σε αυτό το επεισόδιο θα εξερευνήσουμε «το σπίτι του μέλλοντος που έρχεται από το παρελθόν», με κομβικό άξονα τη δόμηση με φυσικά υλικά. Υλικά ανακυκλώσιμα, μη ενεργοβόρα και μη τοξικά. Επισκεφθήκαμε στη Θεσσαλονίκη, την ομάδα καθαρών τεχνολογιών δόμησης «Ανέλιξη», που μελετούν
ασφαλείς τεχνολογίες δόμησης με πηλό και το πήλινο σπίτι της ομάδας Cob στο χωριό Νέσσωνα. Ιχνηλατώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα «αρχέτυπα» σπίτια, συναντήσαμε τον αρχιτέκτονα Τάση Παπαϊωάννου για να μιλήσουμε για ένα πολύ ιδιαίτερο αγροτόσπιτο στην Αίγινα, που έχει επηρεάσει γενιές αρχιτεκτόνων. Επιστρέφοντας στον αστικό ιστό, στην Αθήνα, συναντήσαμε τον αρχιτέκτονα Γιώργο Χαϊδόπουλο. Μας ξενάγησε σ’ ένα πέτρινο σπίτι στου Φιλοπάππου που χτίστηκε το 19ο αιώνα. Παρότι αστικό, είναι δεμένο με το χώμα και το φυσικό περιβάλλον, ενώ κατοικείται ευχάριστα χειμώνα – καλοκαίρι.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αναστασίου.
Σενάριο: Λενιώ Μυριβήλη, Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ντούμα.
Παραγωγός: Μανώλης Σακκαδάκης.
Εταιρία Παραγωγής: MAGIKON.

Παρουσίαση: Λενιώ Μυριβήλη