19Οκτ2014 – Μήλα μου πράσινα

Σειρά οικολογικού ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, που εξετάζει τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, εστιάζοντας στην καθημερινότητα και τον οικολογικό τρόπο διαβίωσης.

Στα επεισόδια αναλύονται επίκαιρες θεματικές, όπως οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η αγροτική βιοποικιλότητα.

Η Λενιώ Μυριβήλη, ακαδημαϊκός με βαθιές οικολογικές ανησυχίες, ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες, που έκαναν την οικολογία πράξη: καλλιεργητές, ομάδες νέων, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές• ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν για έναν καλύτερο πλανήτη, αλλά και για ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανοίγεται ένας ορίζοντας οικολογικών επιλογών, που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα μας. Τις θεματικές των επεισοδίων πλαισιώνουν επιστημονικά πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, φορείς αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μέσα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα, η σειρά ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αρθρώνοντας στο σύνολό της έναν πρακτικό κώδικα οικολογικής διαβίωσης.

Επεισόδιο 9ο: “Πράσινη επιχειρηματικότητα”

Η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι μια αναδυόμενη μορφή επιχειρηματικότητας, που αντιλαμβάνεται την ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος, σαν ευκαιρία επιχειρηματικής ανάπτυξης. Με στόχο την όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η πράσινη επιχείρηση αναπτύσσει καινοτόμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, φροντίζει να ελαχιστοποιήσει το οικολογικό της αποτύπωμα μεριμνώντας για την περιβαλλοντική της υπευθυνότητα, τόσο στο επίπεδο της παραγωγής, όσο και στις επιμέρους λειτουργίες της.
Στην ελληνική αγορά έχουν ήδη αρχίσει να αναδύονται πράσινες επιχειρήσεις με καθαρά προϊόντα και υπηρεσίες. Σε αυτό το επεισόδιο, παρουσιάζουμε δύο νεοσύστατες πράσινες επιχειρήσεις που κέρδισαν το στοίχημα της βιωσιμότητας, διαθέτοντας πρωτοπόρες οικολογικές υπηρεσίες στους Έλληνες καταναλωτές.

Μια παρέα αστικών ποδηλατών, συνδυάζοντας την αγάπη για την πόλη, το ποδήλατο και το περιβάλλον επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο των ταχυμεταφορών, χρησιμοποιώντας ως μέσο μεταφοράς το ποδήλατο.
Ο Βασίλης Νικολόπουλος, πάντρεψε την έρευνα με την επιχειρηματικότητα ιδρύοντας μία επιχείρηση Ενεργειακής Πληροφορικής & Εφαρμογών Ευφυών Δικτύων. Η επιχείρηση του διακρίθηκε στην Αμερική ως μια από τις καλύτερες νέο-ιδρυθείσες επιχειρήσεις παγκοσμίως, ενώ θα επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στην παγκόσμια κοιλάδα τεχνολογίας, τη Silicon Valley.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αναστασίου.
Σενάριο: Λενιώ Μυριβήλη, Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ντούμα.
Παραγωγός: Μανώλης Σακκαδάκης.
Εταιρία Παραγωγής: MAGIKON.

Παρουσίαση: Λενιώ Μυριβήλη