18Οκτ2014 – Μήλα μου πράσινα

Σειρά οικολογικού ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, που εξετάζει τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, εστιάζοντας στην καθημερινότητα και τον οικολογικό τρόπο διαβίωσης.

Στα επεισόδια αναλύονται επίκαιρες θεματικές, όπως οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η αγροτική βιοποικιλότητα.

Η Λενιώ Μυριβήλη, ακαδημαϊκός με βαθιές οικολογικές ανησυχίες, ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες, που έκαναν την οικολογία πράξη: καλλιεργητές, ομάδες νέων, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές• ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν για έναν καλύτερο πλανήτη, αλλά και για ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανοίγεται ένας ορίζοντας οικολογικών επιλογών, που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα μας. Τις θεματικές των επεισοδίων πλαισιώνουν επιστημονικά πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, φορείς αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μέσα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα, η σειρά ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αρθρώνοντας στο σύνολό της έναν πρακτικό κώδικα οικολογικής διαβίωσης.

Επεισόδιο 8o: “Διαχείριση απορριμμάτων”

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προκαλώντας σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και κοινωνικές εντάσεις.
Στην Αττική παράγονται σήμερα ετησίως περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων και εκτιμάται ότι το 2020 η ποσότητα αυτή θα προσεγγίζει τους 2,3 εκατομμύρια τόνους. Αυτές οι υπέρογκες ποσότητες απορριμμάτων, δημιουργούν από μόνες τους σοβαρά προβλήματα διαχειρισιμότητας.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, σκουπίδι είναι ότι βγάζουμε έξω από το σπίτι μας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μας και να τα μειώσουμε τα σκουπίδια μας, είναι το τρίπτυχο που προωθεί η ευρωπαϊκή πολιτική «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση».
Σε αυτό το επεισόδιο, ακολουθήσαμε το ταξίδι των απορριμμάτων των μπλε κάδων και εξερευνήσαμε το καθεστώς ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα. Παράλληλα επισκεφθήκαμε το δήμο Ελευσίνας, όπου λειτουργεί πιλοτικά το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετάω», βάσει του οποίου οι πολίτες, εφόσον μειώσουν τα απορρίμματα τους, δικαιούνται έκπτωση στα δημοτικά τέλη.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αναστασίου.
Σενάριο: Λενιώ Μυριβήλη, Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ντούμα.
Παραγωγός: Μανώλης Σακκαδάκης.
Εταιρία Παραγωγής: MAGIKON.

Παρουσίαση: Λενιώ Μυριβήλη