12Οκτ2014 – Μήλα μου πράσινα

Σειρά οικολογικού ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, που εξετάζει τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, εστιάζοντας στην καθημερινότητα και τον οικολογικό τρόπο διαβίωσης.

Στα επεισόδια αναλύονται επίκαιρες θεματικές, όπως οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η αγροτική βιοποικιλότητα.

Η Λενιώ Μυριβήλη, ακαδημαϊκός με βαθιές οικολογικές ανησυχίες, ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες, που έκαναν την οικολογία πράξη: καλλιεργητές, ομάδες νέων, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές• ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν για έναν καλύτερο πλανήτη, αλλά και για ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανοίγεται ένας ορίζοντας οικολογικών επιλογών, που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα μας. Τις θεματικές των επεισοδίων πλαισιώνουν επιστημονικά πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, φορείς αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μέσα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα, η σειρά ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αρθρώνοντας στο σύνολό της έναν πρακτικό κώδικα οικολογικής διαβίωσης.

Επεισόδιο 7: “Οικιακά φωτοβολταϊκά και Αιολικά Πάρκα”

Η κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών από ορυκτά καύσιμα όπως ο λιγνίτης και το πετρέλαιο δεν είναι βιώσιμη σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας σε μία χώρα πλούσια σε ηλιοφάνεια και με μεγάλο αιολικό δυναμικό, δεν αποτελούν απλώς μια λύση. Είναι μονόδρομος για ένα βιώσιμο μέλλον.
Σήμερα, το ενεργειακό μας ισοζύγιο βαραίνει ο λιγνίτης, η καύση του οποίου συμβάλλει δραματικά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που απειλεί τον πλανήτη. Για κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από λιγνίτη, εκλύεται στην ατμόσφαιρα ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα μαζί με άλλα επικίνδυνα αέρια.
Από το 2013 η Ελλάδα, μετέχοντας στο χρηματιστήριο των ρύπων, θα αγοράζει με υψηλό κόστος το δικαίωμα εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, θα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει κατά 20% τις ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, στην τελική κατανάλωση ενέργειας.
Το «Μήλα μου Πράσινα» παρουσιάζει δύο πρωτοπόρα παραδείγματα για τη χώρα μας, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ένα, σε επίπεδο κοινότητας και το άλλο σε επίπεδο ιδιώτη. Το πρώτο, είναι η περίπτωση της Ανάβρας που είναι πια διεθνώς γνωστή, ως η κοινότητα που αναπτύχθηκε ωφελούμενη από τη δημιουργία αιολικού πάρκου. Δίνοντας έμφαση στη σημασία της αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού, θα σας μυήσουμε στο υπέροχο σχέδιο της ενεργειακής αυτονομίας, της αποκέντρωσης και της στήριξης του πληθυσμού της υπαίθρου που κατάφερε να τελεσφορήσει ο τ. πρόεδρος της κοινότητας, Δημήτρης Τσουκαλάς.
Το δεύτερο, είναι ένα ενεργειακά αυτόνομο σπίτι που βρίσκεται στο Λαγονήσι. Εκεί, ο ιδιοκτήτης του Δημήτρης Δολαψάκης, θα μας εξηγήσει τι τον ώθησε να γίνει ένας από τους πρώτους παραγωγούς οικιακής ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες και ποια τα οφέλη από αυτή του την επιλογή.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αναστασίου.
Σενάριο: Λενιώ Μυριβήλη, Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ντούμα.
Παραγωγός: Μανώλης Σακκαδάκης.
Εταιρία Παραγωγής: MAGIKON.

Παρουσίαση: Λενιώ Μυριβήλη