05Οκτ2014 – Μήλα μου πράσινα

Σειρά οικολογικού ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, που εξετάζει τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, εστιάζοντας στην καθημερινότητα και τον οικολογικό τρόπο διαβίωσης.

Στα επεισόδια αναλύονται επίκαιρες θεματικές, όπως οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η αγροτική βιοποικιλότητα.

Η Λενιώ Μυριβήλη, ακαδημαϊκός με βαθιές οικολογικές ανησυχίες, ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες, που έκαναν την οικολογία πράξη: καλλιεργητές, ομάδες νέων, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές• ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν για έναν καλύτερο πλανήτη, αλλά και για ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανοίγεται ένας ορίζοντας οικολογικών επιλογών, που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα μας. Τις θεματικές των επεισοδίων πλαισιώνουν επιστημονικά πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, φορείς αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μέσα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα, η σειρά ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αρθρώνοντας στο σύνολό της έναν πρακτικό κώδικα οικολογικής διαβίωσης.

Επεισόδιο 6o: “Αγροτική Βιοποικιλότητα”

Η Αγροτική Βιοποικιλότητα αποτελεί ένα σημαντικό υποσύνολο της συνολικής βιοποικιλότητας και η διατήρηση της είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της ελληνικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας. Η πλειοψηφία των παραδοσιακών καλλιεργούμενων ποικιλιών, αλλά και οι εντόπιες κτηνοτροφικές φυλές έχουν μειωθεί δραματικά. Η εξάπλωση των μοντέρνων ποικιλιών έχει εκτοπίσει τις παραδοσιακές, που είναι αποδεδειγμένα ανθεκτικότερες. Το 1845 ένας μύκητας στην Ιρλανδία προσέβαλλε τη μία και μοναδική ποικιλία πατάτας που καλλιεργούνταν, προκαλώντας το θάνατο 1.000.000 ανθρώπων από την πείνα. Σήμερα, το 95% της μπανάνας που καλλιεργείται, είναι μίας και μόνο ποικιλίας που ονομάζεται Κάβεντις και δύο ασθένειες απειλούν την παγκόσμια παραγωγή της. Η διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας αποκτά παγκοσμίως όλο και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για την Παγκόσμια Διατροφή και Γεωργία.
Η Λενιώ Μυριβήλη ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Λίμνη Κερκίνη και συνάντησε τρεις «φύλακες» της ελληνικής αγροτικής ποικιλότητας. Τον Στέλιο Σαμαρά τ. Προϊστάμενο της Τράπεζας Γενετικού Υλικού ΕΘΙΑΓΕ, έναν από τους πρώτους κυνηγούς σπόρων στην Ελλάδα. Τον Γιώργο Κηπουρό, που καλλιεργεί εδώ και 50 χρόνια παραδοσιακές ποικιλίες χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα και τον Τρύφωνα Γιαντσίδη, αφοσιωμένο στην εκτροφή μίας σπάνιας κτηνοτροφικής φυλής, του νεροβούβαλου.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αναστασίου.
Σενάριο: Λενιώ Μυριβήλη, Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ντούμα.
Παραγωγός: Μανώλης Σακκαδάκης.
Εταιρία Παραγωγής: MAGIKON.

Παρουσίαση: Λενιώ Μυριβήλη