04Οκτ2014 – Μήλα μου πράσινα

Σειρά οικολογικού ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, που εξετάζει τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, εστιάζοντας στην καθημερινότητα και τον οικολογικό τρόπο διαβίωσης.

Στα επεισόδια αναλύονται επίκαιρες θεματικές, όπως οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η αγροτική βιοποικιλότητα.

Η Λενιώ Μυριβήλη, ακαδημαϊκός με βαθιές οικολογικές ανησυχίες, ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες, που έκαναν την οικολογία πράξη: καλλιεργητές, ομάδες νέων, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές• ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν για έναν καλύτερο πλανήτη, αλλά και για ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανοίγεται ένας ορίζοντας οικολογικών επιλογών, που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα μας. Τις θεματικές των επεισοδίων πλαισιώνουν επιστημονικά πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, φορείς αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μέσα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα, η σειρά ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αρθρώνοντας στο σύνολό της έναν πρακτικό κώδικα οικολογικής διαβίωσης.

Επεισόδιο 5o: “Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία”

Με αφορμή τις διατροφικές μας επιλογές, η παρουσιάστρια, Λενιώ Μυριβήλη, ξεκινά τις οικολογικές της αναζητήσεις για μια βιώσιμη και οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Ο Δημήτρης Γεώργας, είναι ένας από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές στην Ελλάδα. Ξεναγώντας μας στα αμπέλια του και στο οινοποιείο του, μας μυεί στη φιλοσοφία της βιολογικής γεωργίας, επιμένοντας στην σημασία της ηθικής που διαπνέει τη σχέση της γης με τον καλλιεργητή.
Ο Θωμάς Ντούμας ασχολείται εδώ και 10 χρόνια με τη βιολογική κτηνοτροφία. Στο απομονωμένο του ορεινό αγρόκτημα διαβοιούν ελεύθερα γουρούνια και βίσονες. Ο ίδιος, μας αποκαλύπτει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της βιολογικής κτηνοτροφίας, που προκύπτουν από την ελευθερία που απολαμβάνουν τα ζώα του.
Μέσα από τις δύο αυτές ιστορίες, ανακαλύπτουμε πώς η αγάπη για τη φύση, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αναστασίου.
Σενάριο: Λενιώ Μυριβήλη, Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ντούμα.
Παραγωγός: Μανώλης Σακκαδάκης.
Εταιρία Παραγωγής: MAGIKON.

Παρουσίαση: Λενιώ Μυριβήλη