02Οκτ2019 – Μήλα μου πράσινα

«Διαχείριση απορριμάτων»

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, προκαλώντας σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και κοινωνικές εντάσεις.
Στην Αττική παράγονται σήμερα ετησίως περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων και εκτιμάται ότι το 2020 η ποσότητα αυτή θα προσεγγίζει τους 2,3 εκατομμύρια τόνους. Αυτές οι υπέρογκες ποσότητες απορριμμάτων, δημιουργούν από μόνες τους σοβαρά προβλήματα διαχειρισιμότητας.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, σκουπίδι είναι ότι βγάζουμε έξω από το σπίτι μας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μας και να τα μειώσουμε τα σκουπίδια μας, είναι το τρίπτυχο που προωθεί η ευρωπαϊκή πολιτική «μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση».
Σε αυτό το επεισόδιο, ακολουθήσαμε το ταξίδι των απορριμμάτων των μπλε κάδων και εξερευνήσαμε το καθεστώς ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα. Παράλληλα, επισκεφθήκαμε το δήμο Ελευσίνας, όπου λειτουργεί πιλοτικά το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετάω», βάσει του οποίου οι πολίτες, εφόσον μειώσουν τα απορρίμματα τους, δικαιούνται έκπτωση στα δημοτικά τέλη.

Μια σειρά ντοκιμαντέρ που φιλοδοξεί να αφυπνίσει την οικολογική μας συνείδηση.
Πρόκειται, για τη σειρά οικολογικού ντοκιμαντέρ «Μήλα μου Πράσινα», που ανοίγει τη βεντάλια των βασικότερων περιβαλλοντικών ζητημάτων, εστιάζοντας στην καθημερινότητα και τον οικολογικό τρόπο διαβίωσης. Στα 13 επεισόδια της σειράς αναλύονται επίκαιρες θεματικές όπως οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η αγροτική βιοποικιλότητα.
Η Λενιώ Μυριβήλη, ακαδημαϊκός με βαθιές οικολογικές ανησυχίες, ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες, που έκαναν την οικολογία πράξη: Καλλιεργητές, ομάδες νέων, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές· ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν για έναν καλύτερο πλανήτη, αλλά και για ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανοίγεται ένας ορίζοντας οικολογικών επιλογών, που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα μας.
Τις θεματικές των επεισοδίων πλαισιώνουν επιστημονικά πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, φορείς αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Μέσα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα, το ντοκιμαντέρ ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αρθρώνοντας στο σύνολό της έναν πρακτικό κώδικα οικολογικής διαβίωσης.

Σενάριο: Λενιώ Μυριβήλη – Αλεξάνδρα Σαλίμπα
Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Σαλίμπα
Επιστημονική επιμέλεια: Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αναστασίου

Παρουσίαση: Λενιώ Μυριβήλη