01Νοε2014 – Μήλα μου πράσινα

Σειρά οικολογικού ντοκιμαντέρ 13 επεισοδίων, που εξετάζει τα βασικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα, εστιάζοντας στην καθημερινότητα και τον οικολογικό τρόπο διαβίωσης.

Στα επεισόδια αναλύονται επίκαιρες θεματικές, όπως οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η πράσινη επιχειρηματικότητα και η αγροτική βιοποικιλότητα.

Η Λενιώ Μυριβήλη, ακαδημαϊκός με βαθιές οικολογικές ανησυχίες, ταξιδεύει στην Ελλάδα και συναντά 45 χαρισματικές προσωπικότητες, που έκαναν την οικολογία πράξη: καλλιεργητές, ομάδες νέων, αρχιτέκτονες, επιχειρηματίες, δημόσια πρόσωπα και ακτιβιστές• ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και επιχειρούν για έναν καλύτερο πλανήτη, αλλά και για ένα ποιοτικότερο τρόπο ζωής. Μέσα από αυτές τις συναντήσεις ανοίγεται ένας ορίζοντας οικολογικών επιλογών, που δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα μας. Τις θεματικές των επεισοδίων πλαισιώνουν επιστημονικά πάνω από 40 ακαδημαϊκοί, φορείς αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Μέσα σε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο κλίμα, η σειρά ισορροπεί ανάμεσα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, αρθρώνοντας στο σύνολό της έναν πρακτικό κώδικα οικολογικής διαβίωσης.

Επεισόδιο 12ο: “Βιώσιμος τουρισμός”

Ο Τουρισμός θεωρείται «Βαριά Βιομηχανία» της Ελλάδας, συνεισφέρει στο ΑΕΠ με ποσοστό 15,5%, ενώ απορροφά το 19% του εργατικού δυναμικού. Είναι όμως βιώσιμη, με όρους «βιομηχανίας», η τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας; Αρκεί ο ήλιος, η άμμος και η θάλασσα; Μπορεί το περιβάλλον να αντέξει το μαζικό τουρισμό;
Σήμερα, 43 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χαρακτηρίζονται ως οικοτουρίστες. Οι οικοτουρίστες αναζητούν βιώσιμες μορφές τουρισμού όπως ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός. Αυτά τα μοντέλα τουριστικής ανάπτυξης σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον, βοηθούν την οικονομία και αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τόπων όπου αναπτύσσονται.
Η Λενιώ Μυριβήλη ετοιμάζει τις βαλίτσες της και επισκέπτεται τη Λίμνη Κερκίνη και το Ξυλόκαστρο, για να γνωρίσει δύο προορισμούς βιώσιμου τουρισμού. Στην Κερκίνη θα συναντήσει τον Γιάννη Ρέκλο, που ξεκίνησε την οικοτουριστική του μονάδα, πιστεύοντας ότι το πιο αποτελεσματικό μέσο για να προστατευτεί το οικοσύστημα της Λίμνης Κερκίνης, είναι οι επισκέπτες της.
Στο Ξυλόκαστρο, η Λενιώ θα επισκεφτεί τη Δάφνη Μαυρομμάτη, που βαθιά ευαισθητοποιημένη και εξοικειωμένη με την ιδέα του βιώσιμου τουρισμού, επένδυσε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκτήσει το ξενοδοχείο της το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα (Eco Label).

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Αναστασίου.
Σενάριο: Λενιώ Μυριβήλη, Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Αρχισυνταξία: Αλεξάνδρα Σαλίμπα.
Επιστημονική Επιμέλεια: Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Σχεδιασμός & Οργάνωση Παραγωγής: Αλεξάνδρα Ντούμα.
Παραγωγός: Μανώλης Σακκαδάκης.
Εταιρία Παραγωγής: MAGIKON.

Παρουσίαση: Λενιώ Μυριβήλη