26Νοε2016 – Μιλώντας για θέατρο

«Οικογένεια Μπες-Βγες» και «Αστροφεγγιά»

Το «Μιλώντας για θέατρο», η εκπομπή που παρουσιάζει ο Γιάννης Μπέζος, είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος του: μια χαλαρή κουβέντα για το θέατρο, έτσι όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στην Ελλάδα την εκάστοτε θεατρική περίοδο.

Κάθε εκπομπή, εστιάζει σε δύο –σπανιότερα σε μία– τρέχουσες ή επικείμενες παραγωγές, για τις οποίες δίνονται με εύληπτο τρόπο από το Γιάννη Μπέζο ιστορικές, εννοιολογικές και θεατρολογικές πληροφορίες. Παράλληλα, συντελεστές της παράστασης (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς), μιλούν για το έργο, τα μηνύματά του και ειδικότερα για το δικό τους ανέβασμα. Η εκπομπή, που διανθίζεται από πλάνα πρόβας ή παράστασης, δεν αποκλείει κανένα είδος θεάτρου: ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, σύγχρονο και κλασικό, από μπουλβάρ, αρχαιοελληνικό δράμα και μιούζικαλ, έως κωμωδία, ηθογραφία και μοντέρνο δράμα. Κάθε τύπος έργου μπορεί ν’ αποτελέσει αντικείμενο της εκπομπής.

Δείτε σήμερα: «Οικογένεια Μπες-Βγες» και «Αστροφεγγιά»

Ο Γιάννης Μπέζος παρουσιάζει δύο παραστάσεις που μεταφέρουν για πρώτη φορά στη σκηνή δύο δημοφιλή ελληνικά μυθιστορήματα. Τα δύο αυτά λογοτεχνήματα -και κατά συνέπεια και οι θεατρικές μεταφορές τους- δεν έχουν καμιά υφολογική ή θεματολογική συγγένεια μεταξύ τους. Παρ’ όλα αυτά, συναντιούνται κάπου βαθιά, στην πεμπτουσία του Νεοέλληνα, την οποία ανατέμνουν και οι δύο αριστοτεχνικά.

α) «Οικογένεια Μπες-Βγες»
Το σουρεαλιστικά κωμικό, πλην απόλυτα ρεαλιστικό στις υπόγειες επισημάνσεις του, μυθιστόρημα «Οικογένεια Μπες-Βγες» που εξέδωσε ο Γιάννης Ξανθούλης το 1982, μεταφέρθηκε πέρυσι στο θέατρο από την ομάδα 4Frontal. Ο συγγραφέας, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θανάσης Ζερίτης, καθώς και οι πρωταγωνίστριες Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κουτσιούμπα, Αμαλία Νίνου και Αριστέα Σταφυλαράκη, που ζωντανεύουν επί σκηνής την ιστορία της ανήλικης μεγαλοκληρονόμου (προφυλακτικών!), Σίσσυς Πουστοδούλου, μιλούν στην εκπομπή για τη φετινή επανάληψη της πετυχημένης παραγωγής τους στο Θέατρο 104.

β) «Αστροφεγγιά»
Το εμβληματικό ηθογραφικό μυθιστόρημα «Αστροφεγγιά» του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου για την αποκαρδιωμένη νεολαία του Μεσοπολέμου, που αγαπήθηκε μέσα από την εξαιρετική τηλεοπτική σειρά της δημόσιας τηλεόρασης το 1980, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο σανίδι του θεάτρου Χώρα, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Μαζί με πλάνα από τις πρόβες, η εκπομπή φιλοξενεί συνεντεύξεις με το σκηνοθέτη, καθώς και με τους ηθοποιούς Δάνη Κατρανίδη, Ρένια Λουιζίδου, Αντίνοο Αλμπάνη, Ιωάννη Παπαζήση, Ευδοκία Ρουμελιώτη και Γιούλικα Σκαφιδά.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαλανούλης, Γιάννης Μπέζος
Αρχισυνταξία: Τατιάνα Καποδίστρια
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λέπουρας
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Κοντός
Μοντάζ: Χρήστος Βογιατζής
Μουσική επιμέλεια: Ασημάκης Κοντογιάννης
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Παπανικολάου
Σκηνογράφος: Τζιοβάνι Τζανετής

Παρουσίαση: Γιάννης Μπέζος