Το «Μιλώντας για θέατρο», η εκπομπή που παρουσιάζει ο Γιάννης Μπέζος, είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος του: μια χαλαρή κουβέντα για το θέατρο, έτσι όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στην Ελλάδα την εκάστοτε θεατρική περίοδο.

Κάθε εκπομπή, εστιάζει σε δύο –σπανιότερα σε μία– τρέχουσες ή επικείμενες παραγωγές, για τις οποίες δίνονται με εύληπτο τρόπο από το Γιάννη Μπέζο ιστορικές, εννοιολογικές και θεατρολογικές πληροφορίες. Παράλληλα, συντελεστές της παράστασης (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς), μιλούν για το έργο, τα μηνύματά του και ειδικότερα για το δικό τους ανέβασμα. Η εκπομπή, που διανθίζεται από πλάνα πρόβας ή παράστασης, δεν αποκλείει κανένα είδος θεάτρου: ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, σύγχρονο και κλασικό, από μπουλβάρ, αρχαιοελληνικό δράμα και μιούζικαλ, έως κωμωδία, ηθογραφία και μοντέρνο δράμα. Κάθε τύπος έργου μπορεί ν’ αποτελέσει αντικείμενο της εκπομπής.

«Λαμπεντούζα» & «Ευτυχισμένες μέρες»

Δύo νέες παραγωγές φιλοξενούνται στην εκπομπή «Μιλώντας για θέατρο» της ΕΡΤ2, που παρουσιάζει ο Γιάννης Μπέζος. Ένα σύγχρονο αγγλικό έργο για δύο πρόσωπα με θέμα το φλέγον μεταναστευτικό πρόβλημα, και ένας μονόλογος, πασίγνωστος, ερμητικά αινιγματικός και κλασικός, για τους μικρούς υπαρξιακούς «θανάτους» της πεζής καθημερινότητας.

α) «Λαμπεντούζα»

Το έργο «Λαμπεντούζα» του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα Άντερς Λουστγκάρτεν αντιπαραβάλλει τους μονολόγους ενός ψαρά του φερώνυμου ιταλικού νησιού που μαζεύει πτώματα μεταναστών από τη θάλασσα, και μιας Κινεζοεγγλέζας εργαζόμενης φοιτήτριας στην Αγγλία που βιώνει τον καθημερινό ρατσισμό. Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, και οι πρωταγωνιστές, Αργύρης Ξάφης και Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, μιλούν στην εκπομπή για το ανέβασμα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, ενώ παρατίθενται και αποσπάσματα από τις δοκιμές.

β) «Ευτυχισμένες μέρες»

Μία γυναίκα, θαμμένη μέχρι τη μέση σ’ ένα λοφίσκο από χώμα που σιγά-σιγά την αφανίζει, μονολογεί, παραληρώντας για τη ζωή (της)… Για το εμβληματικό, πολύσημο και διαχρονικά επίκαιρο έργο «Ευτυχισμένες μέρες» του Ιρλανδού συγγραφέα Σάμιουελ Μπέκετ, μιλούν η Σύλβια Λιούλιου, που το σκηνοθετεί στο Bios, και η ερμηνεύτριά του επί σκηνής, Όλια Λαζαρίδου.

Σκηνοθέτης: Γιάννης Γαλανούλης
Αρχισυνταξία: Τατιάνα Καποδίστρια
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λέπουρας
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Κόντος
Εκτέλεση παραγωγής: J.K. Productions

Παρουσιαστής: Γιάννης Μπέζος