05Ιον2016 – Μιλώντας για θέατρο

«Ορέστεια»

Το «Μιλώντας για θέατρο», η εκπομπή που παρουσιάζει ο Γιάννης Μπέζος, είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος του: μια χαλαρή κουβέντα για το θέατρο, έτσι όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από τις παραστάσεις που ανεβαίνουν στην Ελλάδα την εκάστοτε θεατρική περίοδο.

Κάθε εκπομπή, εστιάζει σε δύο –σπανιότερα σε μία– τρέχουσες ή επικείμενες παραγωγές, για τις οποίες δίνονται με εύληπτο τρόπο από το Γιάννη Μπέζο ιστορικές, εννοιολογικές και θεατρολογικές πληροφορίες. Παράλληλα, συντελεστές της παράστασης (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς), μιλούν για το έργο, τα μηνύματά του και ειδικότερα για το δικό τους ανέβασμα. Η εκπομπή, που διανθίζεται από πλάνα πρόβας ή παράστασης, δεν αποκλείει κανένα είδος θεάτρου: ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, σύγχρονο και κλασικό, από μπουλβάρ, αρχαιοελληνικό δράμα και μιούζικαλ, έως κωμωδία, ηθογραφία και μοντέρνο δράμα. Κάθε τύπος έργου μπορεί ν’ αποτελέσει αντικείμενο της εκπομπής.

Η πρώτη εκπομπή, εστιάζει στο ανέβασμα της «Ορέστειας» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Η παράσταση, που θα κάνει πρεμιέρα στις 8 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παρουσιάζει σε ενιαία μορφή τα έργα «Αγαμέμνων», «Χοηφόροι» κι «Ευμενίδες» του Αισχύλου, τα οποία συναπαρτίζουν τη μοναδική σωζόμενη τριλογία της αρχαιοελληνικής τραγωδίας.

Η εκπομπή πληροφορεί τον τηλεθεατή για τη δομή, τα διαχρονικά υψηλά νοήματα και την υπόθεση της τριλογίας, παρέχει στοιχεία για ιστορικές παραστάσεις της «Ορέστειας», καθώς και για την παγκόσμια απήχησή της. Ταυτόχρονα, δίνει το λόγο -μέσω συνεντεύξεων- στο σκηνοθέτη και στους πρωταγωνιστές της παραγωγής, Στεφανία Γουλιώτη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκο Κουρή, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Άλκηστη Πουλοπούλου και Νίκο Ψαρρά. Εμβόλιμα και υποστηρικτικά του λόγου τους, η εκπομπή φιλοξενεί αποσπάσματα από την πρόβα, που λαμβάνει χώρα σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής.

 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαλανούλης, Γιάννης Μπέζος
Αρχισυνταξία: Τατιάνα Καποδίστρια
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λέπουρας
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Κοντός
Μοντάζ: Χρήστος Βογιατζής
Μουσική επιμέλεια: Ασημάκης Κοντογιάννης
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Παπανικολάου
Σκηνογράφος: Τζιοβάνι Τζανετής

Παρουσίαση: Γιάννης Μπέζος