12Φεβ2015 – Ωραίοι ως Έλληνες

Επεισόδιο 1o: “ΙΩΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο διεθνής Έλληνας Φυσικός”

Οι Διακεκριμένοι Έλληνες του κόσμου, της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, ορίζουν μια σύγχρονη ελληνική δυναμική στο παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι. Διεθνείς ερευνητές και πρωτοπόροι της επιστήμης κατέχουν εξέχουσα θέση σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ευρώπης, σε Ερευνητικά Κέντρα και Εργαστήρια Υψηλής Τεχνολογίας.
Η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ Plus «Ωραίοι ως Έλληνες» γίνεται πλατφόρμα προβολής του καινοτομικού έργου 12 σπουδαίων Ελλήνων Επιστημόνων. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον πόλεων όπως, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη και τη Λοζάννη, η εκπομπή βρέθηκε στην πηγή της έρευνας, καταγράφοντας τις πρωτοποριακές επεμβάσεις των Ελλήνων γιατρών στα μεγάλα πανεπιστημιακά ευρωπαϊκά νοσοκομεία, τη δράση των Ελλήνων ερευνητών σε φημισμένα Ερευνητικά Εργαστήρια, αλλά και την ακαδημαϊκή παρουσία τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι «Ωραίοι» Έλληνες καταθέτουν στην ΝΕΡΙΤ Plus την ιστορία της διαδρομής τους, την σπουδαιότητα του έργου τους και το μεγαλείο της δικής τους Ελλάδας που πρωτοπορεί και διαπρέπει εκτός συνόρων. Παγκόσμιοι αλλά αδιαμφισβήτητα Έλληνες:

  1. Ιωάννης Ηλιόπουλος: Θεωρητική Φυσική – Ecole Normale
  2. Κωνσταντίνος Πουρναράς: Οφθαλμολογία- Μικροχειρουργική Αμφιβληστροειδούς – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)
  3. Στυλιανός Αντωναράκης: Ιατρική Γενετική-Universite de Genève
  4. Kώστας Γραμμένος: Ναυτιλία – Χρηματοοικονομικές Επιστήμες – CASS Business School of London
  5. Κύπρος Νικολαϊδης: Μικροχειρουργική του Εμβρύου –Αυχενική Διαφάνεια – Kings Hospital of London
  6. Γιώργος Πρεβελάκης: Γεωπολιτική- Universite de Sorbonne
  7. Δημήτρης Βαγιανός: Χρηματοοικονομικά – London School of Economics (LSE)
  8. Ιωσήφ Σηφάκης: Πληροφορική – Institut de Verimag
  9. Παντελής Γιαννακόπουλος: Ψυχιατρική-Universite de Genève
  10. Δημήτρης Ψάλτης: Οπτική – Νίκος Στεργιόπουλος: Βιοτεχνολογία Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL)
  11. «Ο κύκλος των Ελλήνων Φυσικών του CΕRN» – Ιγνάτιος Αντωνιάδης, Πάρις Σφήκας, Μανώλης Τσεσμελής
  12. Αυξέντιος Καλαγκός: Παιδο-καρδιοχειρουργική – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)

Περιγραφή επεισοδίου:

Εμβληματική μορφή της Θεωρητικής Φυσικής, σε παγκόσμιο επίπεδο αφού συγκαταλέγεται στην ομάδα των διακεκριμένων ερευνητών της Σωματιδιακής Φυσικής που προέβλεψαν την ύπαρξη του τέταρτου κουάρκ. Από τους πρωτεργάτες θεωρητικούς φυσικούς του CERN, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της Ecole Normale Superiere, υπήρξε επίσης διευθυντής ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας. Ως καθηγητής στην Ecole Normale Superieure- από τα σπουδαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γαλλίας- συνέβαλε με την διδασκαλία του στη δημιουργία της περίφημης “σχολής Ηλιόπουλου” όπως την αποκαλεί η γενιά των φοιτητών του. Τον συναντήσαμε στο Παρίσι στο γραφείο του στην Ecole Normale και ακόμη στην καθημερινή του βόλτα από το Pantheon στο πάρκο του Observatoire, σε μια αφηγηματική διαδρομή από τη δεκαετία του ’60 στο CERN έως τις κατακτήσεις της Σύγχρονης Φυσικής και τη λαμπρή ακαδημαϊκή ζωή του στη Γαλλία. Απέριττος, ειλικρινής, δάσκαλος, ένας διεθνής Έλληνας της Επιστήμης, ορίζει την επιστημονική εντιμότητα κρίνοντας ότι “οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν μόνον για το αντικείμενο τους”, απαντά για την έννοια του χρόνου επιστημονικά αλλά και νοσταλγικά, ενώ το σύμπαν συνεχίζει να τον προκαλεί ερευνητικά. Στο πεδίο της Σωματιδιακής Φυσικής Επιστήμης ο Γιάννης Ηλιόπουλος αφιέρωσε την ερευνητική ζωή του και σαν θεωρητικός φυσικός συνεχίζει να θέτει τα ουσιώδη ερωτήματα για τη λειτουργία της φύσης, εναποθέτωντας το όραμα του στις μελλοντικές επιβεβαιωμένες από τα πειράματα, απαντήσεις των θεωριών της Φυσικής.

Σκηνοθέτης: Χρήστος Μπάρμπας
Αρχισυνταξία και παρουσίαση: Άννα Γριμάνη
Παραγωγή: TIMELINE PRODUCTIONS