10Ιαν2015 – Εύρηκα 2

Επεισόδιο 10ο «Η Ελλάδα της φωτιάς»

Σειρά 13 ψυχαγωγικών – ενημερωτικών εκπομπών, με τον Αντώνη Καφετζόπουλο. 

Κάθε ένα από τα 13 επεισόδια θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο, κεντρικό θέμα. Με ανατρεπτική διάθεση, αλλά και πρωτότυπο όσο και διασκεδαστικό τρόπο παρουσίασης, το «Εύρηκα 2» θα εξερευνήσει και θα παρουσιάσει σύγχρονα θέματα της επιστήμης που αφορούν όλους και όλες.

Γραμμένη από τον Γιώργο Ζαρκαδάκη,η νέα σειρά καινοτομεί γιατί συνδυάζει για πρώτη φορά έναν διάλογο ανάμεσα σε επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων, που όλοι προσπαθούν να προσεγγίσουν, να ερευνήσουν,και να επιλύσουν ένα μεγάλο κοινωνικό,περιβαλλοντικό ή ιατρικό θέμα, όπως η πυρηνική ενέργεια, οι πανδημίες,η μετανάστευση, η τροφή, η νευρολογική βάση της ηθικής και των μεγάλων υποσχέσεων της γενετικής ιατρικής.
Στη σειρά παρουσιάζονται μερικοί από τους σπουδαιότερους Έλληνες και Βρετανούς επιστήμονες οι οποίοι αναλύουν με απλό και κατανοητό τρόπο έννοιες και ιδέες που κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος οφείλει να γνωρίσει και κάνει κτήμα του.

Μαζί με τον Αντώνη Καφετζόπουλο εμφανίζεται η γεωλόγος-καθηγήτρια Χριστίνα Μελίδου, νικήτρια του ελληνικού διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης Famelab, η οποία αναλαμβάνει να δώσει επιστημονική εξήγηση σε απλά ερωτήματα, με τον δικό της πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο

Επίσης, ο Αντώνης Καφετζόπουλος βάζει γάντια και μπαίνει στο εργαστήριο, όπου παρουσιάζει μερικά καταπληκτικά πειράματα που ο καθένας μπορεί να κάνει…στο σπίτι του!

Ηφαίστεια, σχέση με ρήγματα, το γεωδυναμικό τοπίο της Ελλάδας, υπέδαφος, γεωλογικό μέλλον (θα βυθιστούμε στην Μεσόγειο και θα χωθούμε κάτω από την πλάκα της Αφρικής), γεωθερμική ενέργεια.

Σκηνοθέτης: Γιάννης Καραπιπερίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Καρανικόλας
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Δρανδάκη
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Μπαρμπατσάλου
Σκηνικά: Σταύρος Λιόκαλος
Μοντάζ: Μπάμπης Μπουλούγαρης
Μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ
Παραγωγή: MagicBus

Στη δραματουργία των κεντρικών θεμάτων συνέβαλε ο Αλέξης Καρδαράς