Ταξιδεύοντας με την Μάγια Τσόκλη | Νεπάλ – Α’ και Β’ Μέρος

Στη κοιλάδα της Κατμαντού του Νεπάλ μας ταξιδεύει αυτή τη φορά η Μάγια Τσόκλη.
Η πρωτεύουσα της χώρας που φιλοξένησε του χίπηδες τη δεκαετία του ΄70, προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες μετά από τα δέκα χρόνια εμφυλίου που ταλαιπώρησαν τον τόπο. Καθώς επισκέπτεται βουδιστικά και ινδουιστικά μνημεία της Κατμαντού, η Μάγια θα διαπιστώσει ότι η θρησκεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ζωής και της κοινωνίας του Νεπάλ, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το μισό του πληθυσμού και παραμένουν στην πλειοψηφία τους αγράμματα. Έτσι πολλοί μη κυβερνητικοί οργανισμοί προσπαθούν να τα υποστηρίξουν.
Η εκπομπή θα επισκεφθεί στη συνέχεια την πιο καλοδιατηρημένη πόλη του Νεπάλ, τη Μπαχταπούρ και μετά την Κιρτιπούρ. Σ’ ένα παλιό οίκημα δέχεται τους έχοντες ανάγκη βοηθείας ο Σαμάνος Μα.

Η Μάγια βρίσκεται στην Κατμαντού του Νεπάλ μια μέρα γενικής απεργίας, αποτέλεσμα της πολιτικής αναστάτωσης που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Περπατάει στο Ντέρμπαρ Σκουέρ, την ιστορική καρδιά της πόλης που προστατεύεται από την Ουνέσκο πριν επισκεφθεί την Στούπα Μποντνάτ που οργάνωσαν οι θιβετιανοί πρόσφυγες μετά την κινεζική εισβολή στη χώρα τους. Στο χωριό Κοκάνα οι γηγενείς της κοιλάδας της Κατμαντού διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, και στα βουνά που την πλαισιώνουν, σαμάνοι Μπον προσπαθούν να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα. Σ’αυτά τα πνεύματα δεν πιστεύουν οι Μαοϊστές τέως αντάρτες και νυν πολιτικοί- που θα συναντήσει η Μάγια οι οποίοι όμως λατρεύουν την Κουμάρι, τη ζωντανή θεά.
Παραγωγή: Onos Productions
Σκηνοθεσία: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Κείμενα: Μάγια Τσόκλη
Διευθ. φωτογραφίας: Χρόνης Πεχλιβανίδης

Παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη