Ταξιδεύοντας με την Μάγια Τσόκλη | Μικρασιατικά Παράλια (Β’ μέρος)

Το δεύτερο επεισόδιο των παραλίων ξεκινά από τον περίφημο Κιρκιντζέ, το χωριό της Διδώς Σωτηρίου: «Αν υπάρχει αυτό που λένε παράδεισος, το χωριό μας, ο Κιρκιντζές ήτανε δείγμα του.

Κοντά στο θεό ζούσαμε, ψηλά, ανάμεσα σε κατάφυτα βουνά και ξαγναντεύαμε ολόκληρο τον καρπερό κάμπο της Έφεσος, που ήταν δικός μας ίσαμε τη θάλασσα?». Η Έφεσος, η σημαντικότερη αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας, δέχεται τους περισσότερους επισκέπτες στην Τουρκία μετά το τέμενος Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης. Γι αυτό η Μάγια προτιμά να αφήσει τα διάσημα κλασσικά μνημεία για μια άλλη φορά και να ασχοληθεί με τα χριστιανικά. Πρώτα σταματά στη «Μαριεμάνα», στο «σπίτι της Παναγίας», στο ξωκλήσι όπου πολλοί πιστεύουν ότι έζησε τα τελευταία της χρόνια η Παρθένος! Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι επισκέπτονται το μέρος και το τιμούν ποικιλοτρόπως. Επόμενη στάση θα είναι η σπηλιά όπου «εκοιμήθησαν οι 7 παίδες επί Δεκίου».

Ο λόφος με τα χρόνια μετατράπηκε σε ένα εκτεταμένο λαξευμένο δίκτυο από κατακόμβες που παρέμειναν σε χρήση μέχρι και τα ύστερα βυζαντινά χρόνια. Επόμενη μεγάλη πόλη στο δρόμο μας είναι το Κουσάντασι, η Νέα Έφεσος των Ελλήνων και κυρίως των Σαμιωτών που ζούσαν από τα αγροτικά προϊόντα των πεδιάδων του Καϋστρου και του Μαιάνδρου. Σήμερα το Κουσάντασι προσπαθεί να μοιάσει σΆένα αιγαιοπελαγίτικο Λας Βέγκας και ο τουρισμός «πακέτου» ανθεί. Συνεχίζοντας νότια, η Μάγια επισκέπτεται το Κελεμπέσι, το μεγαλύτερο από τα ελληνικά χωριά του Μαιάνδρου, Οι κάτοικοι του προέρχονταν από τα Σώκια, τον Γέροντα, τη Σάμο και τα Δωδεκάνησα και ήταν βασικά αγρότες και βοσκοί? Επόμενη στάση, ένα από τα ωραιότερα μέρη της Τουρκίας: η λίμνη Μπάφα που κάποτε ήταν ο Λατμικός κόλπος. Οι προσχώσεις του Μαιάνδρου απομάκρυναν όμως το Αιγαίο Πέλαγος και δημιούργησαν τη λίμνη στα νησάκια της οποίας στέκουν ακόμη οχυρωμένα βυζαντινά κτίσματα που χρονολογούνται στην εποχή που η περιοχή φιλοξενούσε μια μεγάλη μοναστική κοινότητα, από τον 7ο έως και τον 14ο αιώνα δηλαδή.

Η Μάγια με οδηγό τον Μεχμέτ θα κάνει ένα μεγάλο trekking μέσα στους ελαιώνες του όρους Λάτμος , στα μοναστήρια και τα ασκηταριά πριν κατέβει προς το χωριό Καπακιρί που κτίστηκε πάνω στην αρχαία Λατμική Ηράκλεια. Το σύγχρονο χωριό αναπτύχθηκε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και η ατμόσφαιρα θυμίζει παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας, μιας και οι κάτοικοι ζουν κυριολεκτικά μέσα στα αρχαία ερείπια? Ονειρώδες!
Το «Ταξιδεύοντας» θα σταματήσει στον Εύρωμο και τα Λάβρανδα, θα περάσει από το θορυβώδες Μπόντρουμ, την Αλικαρνασσό, και θα συνεχίσει για το Φετχιέ, την αρχαία Τελμησσό, τη βυζαντινή Μάκρη που διαθέτει μια από τις ωραιότερες θάλασσες της Τουρκίας, την Οludeniz. Εκεί κολυμπούσαν και οι Ελληνες που κατοικούσαν στο περίφημο Λυβίσι όπως είχε διηγηθεί παλιότερα στη Μάγια ο κύριος Μιχάλης Γιαμάνης.

Κείμενα – έρευνα: Μάγια Τσόκλη
Σκηνοθεσία – φωτογραφία: Χρόνης Πεχλιβανίδης

Παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη